12:10 28.06.2019

Глава МЗС України оприлюднив у соцмережі ноту РФ і відповідь України щодо українських моряків

3 хв читати
Глава МЗС України оприлюднив у соцмережі ноту РФ і відповідь України щодо українських моряків

Міністр закордонних справ України після брифінгу президента України Володимира Зеленського оприлюднив на своїй сторінці у соцмережі Facebook ноти РФ і України щодо військовополонених українських моряків, затриманих російською стороною в Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

"Щоб зняти всі питання, прошу до вашої уваги дві дипломатичні ноти. Перша - російська пастка, до речі примітивна, друга - наша відповідь, яка викриває приховані мотиви РФ", - написав Клімкін на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Так, Клімкін констатує, що Росія не хоче виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права. "Замість цього вона: а) вимагає від нас визнати, що наші моряки могли вчинити злочин, б) схиляє нас до визнання правомірності судового процесу над ними за російським законодавством, в) запрошує прогнутися перед кримінально-процесуальним кодексом РФ, а заразом і опосередковано визнати окупацію Криму", - написав глава МЗС України.

Клімкін зазначив, що РФ може "без проблем" завершити всі внутрішні процеси для звільнення українських моряків.

"Пастка була підготовлена для наших моряків, для нашої юридичної та дипломатичної команди, для керівництва країни. На жаль, схоже, що хтось в Офісі президента банально попався", - наголосив Клімкін.

Він зауважив, що рішення Міжнародного трибуналу однозначне: Росія зобов'язана негайно і без умов звільнити моряків і кораблі.

При цьому Клімкін наголосив на проблемах із комунікацією з боку президента. "Весь дипломатичний світ знає, де мене шукати. Як кажуть, мене легко знайти, важко втратити і неможливо забути", - написав він.

Як повідомлялося, в четвер президент України заявив, що через небажання Верховної Ради голосувати за відставку міністра закордонних справ Клімкіна та призначення за внесену ним кандидатуру на цю посаду Вадима Пристайка він дізнається інформацію про важливі кроки України на міжнародній арені з інтернету.

"Це (відсутність рішення щодо зміни глави МЗС - ІФ) призводить до того, що я як президент України дізнаюся інформацію про наші міжнародні кроки з інтернету... Я зараз говорю про ноту, яку ми отримали від Російської Федерації щодо повернення наших моряків і про ноту-відповідь, яку відправило МЗС (України - ІФ)", - сказав Зеленський на брифінгу в Адміністрації президента в четвер.

Глава держави зазначив, що "в очі не бачив нашої відповіді на ноту РФ, тому що пан Клімкін не вважає за потрібне обговорювати такі питання з президентом України". "А це питання безпеки країни, життя наших громадян. Це все є пріоритетом будь-якого президента, подобається він комусь чи ні", - заявив Зеленський.

Президент наголосив, що такі дії нинішнього глави МЗС Клімкіна "можуть поставити під загрозу повернення наших моряків".

"Мені незрозуміло, чому, не порадившись зі мною, міністр робить твердження від імені держави Україна, коли це є компетенцією президента. І хочу нагадати, що я несу особисту відповідальність за зовнішню політику України відповідно до Конституції України", - заявив він.

Зеленський також зазначив, що хотів би почути від Міністерства закордонних справ публічне пояснення своїх дій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА