11:21 05.07.2019

Зеленський уже не може ветувати закон про ТСК з нормами про імпічмент, зобов'язаний його підписати

2 хв читати
Зеленський уже не може ветувати закон про ТСК з нормами про імпічмент, зобов'язаний його підписати

Президент України Володимир Зеленський зобов'язаний підписати ухвалений парламентом закон про тимчасові слідчі комісії (ТСК) з нормами про процедуру імпічменту глави держави, оскільки термін, що дає можливість ветувати документ, закінчився, заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій.

"Пан Зеленський, інформую Вас, що Ви більше не маєте права ветувати закон про ТСК. Зараз Ви можете його тільки підписати. Якщо він буде ветований, це буде порушення закону", - сказав спікер на пленарному засіданні парламенту в п'ятницю вранці.

Він пояснив, що згідно зі ст.94 Конституції України, у президента є 15 днів після отримання закону, щоб підписати його або повернути до Верховної Ради зі своїми вмотивованими пропозиціями для повторного розгляду.

Парубій нагадав, що цей термін для закону про ТСК сплив 27 червня.

"Тому закон, згідно з Конституцією України, вважається затвердженим президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений", - заявив спікер Ради.

Він також повідомив, що в п'ятницю направить офіційного листа президенту України з вимогою негайно підписати закон України про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України.

Парубій раніше вже кілька разів закликав главу держави поінформувати про долю переданого йому на підпис закону.

21 червня представник президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук дав зрозуміти, що глава держави Володимир Зеленський накладе вето на закон про тимчасові слідчі комісії (ТСК) парламенту через велику кількість порушень під час голосування за документ.

Як повідомлялося, законопроект про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради (№1098) було зареєстровано в парламенті у листопаді 2014 року кількома народними депутатами, зокрема і спікером ВР Андрієм Парубієм.

Депутати ухвалили документ у першому читанні 25 квітня 2019 року. Під час підготовки до другого читання до законопроекту надійшло понад 1600 поправок.

Законопроект покликаний законодавчо врегулювати повноваження парламенту щодо визначення статусу, порядку створення і діяльності тимчасових слідчих комісій, тимчасових спеціальних комісій і спеціальної тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування під час процедури усунення президента України з поста в порядку імпічменту. Підставою для ініціювання імпічменту та утворення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю нардепів від конституційного складу парламенту, підписи яких не відкликаються.

Документ визначає правовий статус цих комісій, їхні повноваження та організаційні засади діяльності. Серед іншого, законопроект встановлює порядок створення і організацію діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування обставин вчинення президентом України державної зради або іншого злочину.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА