16:30 24.09.2019

Стефанчук пропонує штрафувати депутатів-"кнопкодавів" - законопроект

2 хв читати
Стефанчук пропонує штрафувати депутатів-"кнопкодавів" - законопроект

Перший віце-спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук вніс до парламенту законопроект щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами, яким пропонує запровадити штрафи за неперсональне голосування парламентарями (т. зв. кнопкодавство).

Згідно з текстом внесеного Стефанчуком законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України" (№2148 від 17 вересня), він пропонує доповнити Кримінальний кодекс статтею 364-2 такого змісту: "Стаття 364-2. Здійснення народним депутатом України голосування замість іншого народного депутата України. Здійснення народним депутатом України будь-яким способом голосування на пленарному засіданні Верховної Ради України замість іншого народного депутата України (неособисте голосування) - карається штрафом від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

Як повідомлялося, 12 вересня народні депутати з фракції "Слуга народу" Сергій Литвиненко та Олена Копанчук на пленарному засіданні Верховної Ради вибачилися за те, що голосували неперсонально. "Я хочу вибачитися за те, що вийшло... і сказати, що готовий передати мою місячну зарплату в благодійний фонд", - сказав Литвиненко.

У свою чергу Копанчук наголосила, що те, що сталося, буде для неї "уроком на все життя", і також заявила, що передасть свою місячну зарплату до благодійного фонду.

Заступник керівника фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко також вибачився за дії своїх колег і нагадав, що під час виборчої кампанії команда "Слуги народу" обіцяла голосувати у Верховній Раді виключно персонально.

Стефанчук тоді доручив комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради розібратися із зафіксованими випадками неперсонального голосування (т. зв. кнопкодавство) і дати їм правову оцінку. Він виклав фотокопію частини цього звернення, в якому, зокрема, зазначено такі випадки, за інформацією ЗМІ, - йдеться про неперсональне голосування з боку нардепів Литвиненка, Копанчук та Олександра Ковальова (позафракційний).

Крім того, Стефанчук повідомив, що зареєструє законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України", в якому запропонує, зокрема, запровадити штраф за неперсональне голосування - від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (неоподатковуваний мінімум доходів громадян становить 17 грн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА