16:51 17.10.2019

Шокін звернувся до ДБР через "злив" керівництвом НАБУ секретної інформації

3 хв читати
Шокін звернувся до ДБР через "злив" керівництвом НАБУ секретної інформації

 Державне бюро розслідувань (ДБР) зареєструвало заяву екс-генпрокурора Віктора Шокіна про розголошення співробітниками Національного антикорупційного бюро (НАБУ) даних, що становлять таємницю досудового розслідування, а також злив персональних даних Шокіна працівникам посольства США в Україні.

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна" з джерел у правоохоронних органах, відповідну заяву Шокін подав на підставі фактів, оприлюднених 9 жовтня народним депутатом Андрієм Деркачем про тиск посольства США на правоохоронні органи України з метою втручання у виборчий процес у Сполучених Штатах.

На думку Шокіна, НАБУ незаконно отримало в Державній міграційній службі його особисту картку, а також незаконно передало її посольству США. Цей "злив", на думку екс-генпрокурора, було здійснено для тиску на нього з боку колишнього віце-президента США Джо Байдена.

"Розголошення зазначених даних здійснено умисно, з метою їх подальшого використання шляхом чинення віце-президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом тиску на мене через поширення вищезгаданих неправдивих відомостей про мене особистого характеру, через неприязнь, яка виникла у нього стосовно мене, у зв'язку з виконанням у 2015 році службових обов'язків на посаді генерального прокурора України, пов'язаних із розслідуванням Головним слідчим управлінням ГПУ кримінального провадження стосовно екс-міністра екології України Миколи Злочевського і діяльності компанія Burisma Holding Limited (Кіпр), до складу співзасновників якої, зокрема, входить його син Гантер Байден", - йдеться в заяві Шокіна.

У документі Шокін просить ДБР розпочати досудове розслідування на підставі вчинення кримінального злочину.

"Прошу внести до ЄРДР відомості про вчинення працівниками НАБУ кримінального злочину, а саме порушення недоторканності приватного життя, відповідальність за яке передбачена ч. 1 ст. 182 КК України; негайно розпочати досудове розслідування і надати слідчим ДБР письмові вказівки; залучити мене - Шокіна В. М. – до участі в кримінальному провадженні як потерпілого", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, 9 жовтня Деркач оприлюднив службове листування НАБУ і посольства США, згідно з яким перший заступник НАБУ Гізо Углава через свою помічницю Поліну Чиж тривалий час надавав посольству США інформацію, яка негативно вплинула на хід подій в Україні та США.

Народний депутат також оприлюднив суми грошей, які перераховують представникам Burisma Group, серед яких фігурує і Гантер Байден. Згідно з документами, загалом на користь Гантера Байдена, Александра Квасневського, Алана Аптера та Девона Арчера Burisma виплатила щонайменше $16,5 млн.

За словами Деркача, Шокін неодноразово звертався до директора НАБУ Ситника у рамках кримінального провадження щодо Burisma, але постійно отримував формальні відписки. Діяльність Шокіна, на думку нардепа, викликала неприкрите роздратування Джо Байдена і його п'ятий за два роки візит до Києва, 7-8 грудня 2015 року, був присвячений вирішенню питання відставки Віктора Шокіна через справи Злочевського та Burisma.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА