19:02 28.11.2019

У фракції "Голос" заявили про необхідність створення спеціального органу для вироблення консолідованої претензії до РФ

2 хв читати
У фракції "Голос" заявили про необхідність створення спеціального органу для вироблення консолідованої претензії до РФ

Народний депутат фракції "Голос" Леся Василенко вважає, що Україна має зробити пріоритетним у порядку денному не питання перехідного правосуддя після завершення війни на Донбасі, а питання вироблення консолідованої претензії до Російської Федерації через розв'язання війни на сході.

"Питання перехідного правосуддя є важливим у всіх постконфліктних суспільствах. Ключовим тут є частинка "пост", тобто після досягнення миру. Так, про ці речі необхідно замислюватися, але не в першу чергу. Насамперед необхідно звернути увагу на всіх рівнях на створення спеціального органу зі створення консолідованої претензії до Російської Федерації", - заявила Василенко у четвер на прес-конференції, присвяченій "червоним лініям" зустрічі у "нормандському форматі".

За словами депутата, створення такого органу передбачено українським законодавством, зокрема і законом "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях".

"Там (у законі - ІФ) є дуже чітка стаття, у якій йдеться про те, що має бути підготовлено консолідовану претензію до Російської Федерації і має бути створено відповідний спеціальний орган", - доповнила нардеп.

Вона вважає, що роботу в цьому напрямі мають провадити не громадські працівники, як це відбувається нині, а міністерства, діяльність яких пов'язана з агресією РФ, і органи місцевого самоврядування.

"Ми звикли до багатьох речей, і для нас вони рядові, але щодня ми втрачаємо людей убитими та пораненими, держава виділяє гроші внутрішньо переміщеним особам, надає їм житло, не варто забувати про виплати для ветеранів. Я вже не кажу про втрати для всієї країни промислового регіону. За все це має заплатити агресор", - впевнена Леся Василенко.

У згаданому законі передбачається, що Кабінет Міністрів України здійснює постійний моніторинг стану дотримання прав і свобод людини та громадянина та документування фактів порушення таких прав і свобод на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях. Зібрану інформацію має бути передано у міжнародні організації у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина. Також Кабмін зобов'язується на основі зібраних даних узагальнити правову позицію та сформувати консолідовану претензію України до Російської Федерації з реалізації міжнародно-правої відповідальності Росії за збройну агресію проти України.

Термін дії закону закінчується наприкінці 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА