15:53 08.02.2020

Двоє екс-"беркутівців", які брали участь в обміні з Росією, повернулися до Києва і просять Зеленського скасувати закон Про амністію "майданівців"

3 хв читати

Обвинувачені в розстрілі людей на Майдані двоє колишніх співробітників спецпідрозділу МВС України "Беркут", яких передали російській стороні в рамках обміну, повернулися до Києва і мають намір брати участь у судових засіданнях, йдеться в їхньому відкритому листі, опублікованому на сторінці адвоката Олександра Горошинського.

"Ми, ексспівробітники Київського спецпідрозділу міліції "Беркут" Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, заявляємо свою позицію відносно раніше здійсненого обміну і нашого сьогоднішнього повернення до Києва. Більше 5 років нас тримали за гратами за злочини, яких ми не вчиняли. Винуватими нас призначив політичний режим, що прийшов до влади шляхом збройного державного перевороту у 2014 році", - йдеться в тексті листа.

За словами екс-"беркутівців", після звільнення під домашній арешт в липні і грудні 2019 року, за ґратами залишалися троє їхніх товаришів по службі, а після з'явилася можливість їх звільнення в рамках обміну на умовах"всіх на всіх".

"Наша відмова від участі в обміні поставила б під загрозу цей обмін загалом. Розуміючи почуття кожного зі списку "на обмін", ми не могли поставити власні інтереси вище інших. Тому були змушені погодитися на участь в обміні. Також ми розуміли, що цей обмін дозволить привернути увагу влади та громадськості до питання об'єктивної оцінки подій 2014 року. Це був державний переворот", - йдеться у відкритому листі.

Маринченко і Тамтура також заявляють, що частина протестувальників на Майдані були озброєними злочинцями.

"Про яке справедливе розслідування тих подій може йти мова, якщо цим злочинцям дозволили уникнути покарання?! Їхні спільники у владі у 2014 році прийняли закон про амністію з єдиною метою – приховати від українського народу правду. Правда - це причина нашого повернення до Києва. Протягом п'яти років судовий процес був основним джерелом правди про Майдан і повинен продовжитися. Ми і надалі будемо приймати участь у судових засіданнях", - йдеться в тексті.

Колишні "беркутівці" додали, що їм нема чого приховувати, і вони хочуть відновити "чесне ім'я спецпідрозділу "Беркут".

"Ми закликаємо Президента України, Генерального прокурора України та депутатів Верховної Ради України негайно скасувати закон про амністію майданівців та забезпечити справедливе та неупереджене розслідування подій 2014 року за участі міжнародних спостерігачів та експертів", - йдеться у відкритому листі.

Як повідомлялося, 29 грудня 2019 року під час обміну утримуваними особами між владою України і ОРДЛО отримав свободу 81 українець. За словами президента України Володимира Зеленського, 76 осіб приїхали на контрольовану Україною територію, 6 "залишилися на тимчасово окупованих територіях, тому що там їхні сім'ї".

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звільнення п'ятьох колишніх співробітників спецпідрозділу МВС України "Беркут", було умовою проведення обміну утримуваними особами між владою України і т.зв. "ДНР" і "ЛНР".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА