11:11 22.05.2020

Україна очікує рішення Міжнародного трибуналу з морського права у справі про захоплення РФ українських моряків і кораблів у Чорному морі наприкінці 2022-го початку 2023 року

3 хв читати
Україна очікує рішення Міжнародного трибуналу з морського права у справі про захоплення РФ українських моряків і кораблів у Чорному морі наприкінці 2022-го початку 2023 року

Україна очікує рішення Міжнародного трибуналу з морського права у справі про захоплення Росією українських моряків і кораблів у Чорному морі наприкінці 2022-го - початку 2023 року, заявив заступник міністра закордонних справ України, агент України в міжнародних судових інстанціях у справах проти Росії Євгеній Єнін.

"Рішення про подальший перебіг розгляду ухвалюватиме саме арбітражний трибунал, який може, відповідно, або розділити процес на дві стадії: юрисдикційну і по суті, або об'єднати їх в одну і розглядати як єдине ціле. Ми очікуємо рішення трибуналу протягом кінця 2022-го - початку 2023 року", - сказав він під час онлайн-брифінгу в п'ятницю.

Єнін зазначив, що відповідно до вимог регламенту, РФ матиме три місяці на висловлювання своїх заперечень щодо юрисдикції в цій справі.

"Наша мета - щоб у рішенні арбітражного суду було чітко зафіксовано, що російська сторона порушила вимоги міжнародного морського права, що Росія в майбутньому має утримуватися від аналогічних порушень на адресу українських військових кораблів, що Росія має виплатити належну компенсацію морякам, МВС і Державі Україна", - наголосив він.

Заступник глави МЗС пояснив, що підготовлений Україною в Міжнародний трибунал і підписаний ним під час онлайн-брифінгу меморандум передбачає, по-перше, правову позицію України, яка чітко і детально описана щодо того, які саме норми порушила російська сторона, це також опис фактів для підтвердження нашої правової позиції, свідчення свідків, експертів.

"Нашими свідками, зокрема, є капітан проходу Гриценко, командири суден Мокряк, Небилиця, Мельничук, а також інші члени екіпажу. Свідчення також дає Микола Полозов, це адвокат, який представляє моряків у російському суді. Крім того, ми найняли дуже круту британську компанію, яка спеціалізується саме на оцінці збитку, нанесеного саме кораблям", - додав він.

За словами Єніна, згідно з процедурами та вимогами меморандуму й арбітражного трибуналу, цей документ є конфіденційним, тому він не може наразі говорити про конкретну суму збитку, якого Україна вимагає від РФ.

"Однак ми можемо говорити про структуру означеної шкоди. Перший елемент - це збиток, завданий Військово-Морським силам України: за ремонт суден, а також за неможливість використання зазначених суден протягом одного року. Крім того, другий елемент - це матеріальна і моральна шкода нашим морякам, яких незаконно тримали в російській в'язниці (СІЗО - ІФ) "Лефортово" понад дев'ять із половиною місяців. Окрім того, це збиток Державі Україна за порушення її прав", - сказав він.

Раніше Єнін підписав меморандум України, який незабаром буде передано до Арбітражного трибуналу.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Вони повернулися в Україну 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

17 листопада 2019 року українські судна у супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі у бік Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні.

20 листопада командувач Військово-Морських сил України адмірал Ігор Воронченко заявив, що повернені кораблі - не на ходу, росіяни, за його словами, їх "угробили". "Росіяни їх угробили: познімали навіть плафони, розетки та унітази", - сказав Воронченко.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ проаналізує стан трьох повернених Росією кораблів ВМС України й обов'язково звернеться до РФ, щоб було повернуто те, чого на них бракує.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА