17:27 17.07.2020

Досвід відносин Києва та Криму початку 90-х може бути використаний у процесі реінтеграції окупованих територій Донбасу - Куніцин

2 хв читати
Досвід відносин Києва та Криму початку 90-х може бути використаний у процесі реінтеграції окупованих територій Донбасу - Куніцин

Формат відносин Києва та Криму початку 90-х може бути використаний у процесі реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, вважає голова Консультативної ради у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України при президентові України, екс-голова Ради міністрів АРК Сергій Куніцин.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" він нагадав, що у 1991 році, коли розпався Радянський Союз і "Крим хитався", Україна зробила декілька кроків для того, щоб Крим залишився в її складі.

"По-перше, через місцевий кримський референдум була відтворена Автономна Республіка Крим. По-друге, у 1992 році ми в парламенті України проголосували закон про розмежування повноважень між Києвом та Сімферополем, і Криму були віддані колосальні повноваження. Була посада президента Криму, всі податки залишалися в Криму, мовна, культурна, по суті справи, автономія. Тому що Україна була слабка, як держава, починаючи від Збройних сил, закінчуючи всіма іншими інститутами", - сказав Куніцин.

На його думку, такий досвід міг би бути використаний як приклад для того самого Донбасу. "Тобто нам багато намагаються впихнути "особливих статусів", але був ухвалений закон тоді, у 1992 році, про розмежування предметів ведення і повноважень між Києвом і Автономною Республікою Крим. Цей досвід відіграв свою роль. Він утримав тоді Кримський півострів", - наголосив він.

Куніцин також нагадав, що президенту Леоніду Кучмі було запропоновано і реалізовано ідею створення кримської експериментальної економічної зони "Сиваш", і Куніцин, як мер Красноперекопська, підпорядковувався тодішньому президенту Криму Юрію Мєшкову, а як глава адміністрації цієї економічної зони - Києву.

Він зазначив, що на цій території, де було зосереджено 50% промислового потенціалу Криму, було створено унікальні економічні умови, завдяки чому на півночі Криму в ті важкі роки вчасно платили пенсії та зарплати.

"І північний Крим став тим оплотом, який сказав тоді "ні" відділенню Криму від України, по суті своїй. Тобто застосовувалися такі нестандартні кроки, які були використані. І Україна пішла тоді, розуміючи, що як держава вона ще дуже слабка, на передачу повноважень півострову заради того, щоб Крим залишити в складі України. І найпоказовішим був загальнонаціональний референдум 1 грудня 1991 року про незалежність України, на якому більше ніж 50% кримчан проголосували за те, щоб АРК була у складі України. Це був легітимний загальнодержавний референдум, на відміну від того, що було у 2014 році", - пояснив Куніцин.


Повний текст інтерв'ю із Сергієм Куніциним буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА