17:39 24.07.2020

Резніков вважає, що для виведення російських військ із території ОРДЛО все одно потрібно буде прийти до питання миротворців

2 хв читати
Резніков вважає, що для виведення російських військ із території ОРДЛО все одно потрібно буде прийти до питання миротворців

Віце-прем'єр-міністр України, перший заступник голови делегації України в Тристоронній контактній групі Олексій Резніков вважає, що для виведення російських військ із території окремих районів Донецької та Луганської областей все одно необхідно буде вдатися до миротворчої місії.

"Перше - ухвалення політичного рішення. Але і після цього вони навряд чи дозволять зайти Нацгвардії та поліції. Тому ми прийдемо все одно до інституту миротворців. Є таке поняття, як "збереження миру" і "створення миру".

"Створення" - це силова акція, на яку ніхто не піде, насамперед Рада безпеки ООН, тому що мандат дуже суворий, складний, ризикований і дорогий. А ось "збереження миру" - найбільш ймовірна історія", - розповів він в інтерв'ю журналу "Фокус".

Резніков зазначив, що в такому випадку миротворці заходять на цю територію і розділяють сторони конфлікту.

"Гадаю, мало хто вірить, що це можливо, але теоретично - так. Є ще миротворчий мандат у ОБСЄ, який ніколи не застосовували. Мало того, є один цікавий момент: рішення в ОБСЄ має бути в режимі консенсусу, ніхто не має права вето. Однак, якщо конфлікт між країнами-учасницями ОБСЄ, Україною та РФ, тоді їхні голоси не рахують. Може бути, Швеція займе активну позицію - наступного року країна головуватиме. Росія може погодитися, якщо йтиметься про режим збереження обличчя", - зазначив він.

Резніков пояснив, що після заходу миротворців розпочинається погашення гарячої фази конфлікту, далі - перехідний період із присутністю міжнародних спостережних адміністрацій або комісій, які зможуть здійснювати навіть якісь елементи перехідного правосуддя. "Це реалізовувані речі", - вважає він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА