19:51 10.09.2020

Законопроектом про національний внутрішній ринок Лондон підриває довіру сторін - Єврокомісія

2 хв читати
Законопроектом про національний внутрішній ринок Лондон підриває довіру сторін - Єврокомісія

Заступник голови Європейської комісії (ЄК) Марош Шефчович закликав уряд Великої Британії відкликати заходи, передбачені проектом "Закону про внутрішній ринок Сполученого Королівства" як такий, що підриває довіру сторін.

"Заступник голови недвозначно заявив, що своєчасне і повне виконання угоди про вихід (Великої Британії з ЄС - ІФ), включно з протоколом з Ірландії - Північної Ірландії, з яким погодилися прем'єр-міністр Борис Джонсон і його уряд і який ратифікували палати парламенту Великої Британії менше року тому - це юридичне зобов'язання", - йдеться в заяві Єврокомісії за підсумком екстреного засідання спільного комітету Євросоюз - Сполучене Королівство.

"Європейський союз очікує, що буква і дух цієї угоди будуть повністю дотримуватися", - наголошується в документі.

Після публікації урядом Великої Британії законопроекту про внутрішній ринок Марош Шефчович зажадав скликання позачергового засідання спільного комітету, щоб уряд Великої Британії докладно пояснив свої наміри і відповів на серйозні побоювання ЄС. У четвер у Лондоні відбулася зустріч Мароша Шефчовича і глави секретаріату кабінету міністрів Великої Британії Майкла Гоува, повідомила ЄК.

В ході дискусії Марош Шефчович заявив, що в разі прийняття законопроекту, це стане надзвичайно серйозним порушенням угоди про Brexit і міжнародного права.

У заяві ЄК перераховуються статті, які порушує новий британський законопроект, що, на думку сторони ЄС, ставить під загрозу досягнення цілей угоди про вихід Великої Британії з Євросоюзу.

"ЄС не приймає аргумент про те, що мета законопроекту - захистити Угоду Страсної п'ятниці (белфастські угоди 1998 року). Він навіть вважає, що це відбувається навпаки", - сказано в комюніке.

У Брюсселі зазначають, що ні ЄС, ні Велика Британія "не можуть в односторонньому порядку змінювати, уточнювати, виправляти, тлумачити, ігнорувати або відхиляти угоду", важливою частиною якої є протокол щодо Ірландії - Північної Ірландії. "Його мета, - вважають в Євросоюзі, - захистити мир і стабільність на острові Ірландія, і він став результатом довгих, докладних і важких переговорів між ЄС і Великою Британією".

Марош Шефчович закликав британський уряд відкликати передбачені законопроектом заходи "в найкоротші терміни і в будь-якому випадку до кінця місяця". "Він заявив, що, висунувши цей законопроект, Сполучене Королівство серйозно підірвало довіру між ЄС і Британією. Тепер уряд Великої Британії має відновити цю довіру", - вважають в Єврокомісії.

Заступник голови ЄК нагадав уряду Великої Британії, що "угода про вихід містить низку механізмів і засобів правового захисту для усунення порушень юридичних зобов'язань, що містяться в тексті, якими Європейський союз скористається без коливань".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА