07:06 13.09.2020

США стурбовані напруженістю в Середземномор'ї через нові родовища, виступають за дипломатичне вирішення

2 хв читати
США стурбовані напруженістю в Середземномор'ї через нові родовища, виступають за дипломатичне вирішення

Держсекретар США Майк Помпео вважає, що напруженість у відносинах між союзниками з НАТО Грецією і Туреччиною через запаси вуглеводнів в Середземному морі грає на руку противникам північноатлантичного альянсу і проблема повинна бути вирішена дипломатичним шляхом.

"Посилення військової напруженості служить тільки противникам, які хотіли б бачити розкол у трансатлантичній єдності", - заявив Помпео журналістам за підсумками переговорів з президентом Кіпру Нікосом Анастасіадісом.

Держсекретар повідомив, що президент США Дональд Трамп уже поговорив з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом і прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом в надії врегулювати кризу.

"Ми як і раніше глибоко стурбовані поточними операціями Туреччини, яка веде пошук природних ресурсів поблизу Східного Середземномор'я, юрисдикцію над якими підтвердили Греція і Кіпр", - сказав Помпео.

Він зазначив, що Вашингтон підтримує право Кіпру експлуатувати запаси вуглеводнів у своїй винятковій економічній зоні.

Як повідомлялося, турецький міністр енергетики Фатіх Донмез заявив у суботу, що влада Туреччини незабаром може оголосити про відкриття нових родовищ вуглеводнів у Середземному і Чорному морях.

"Туреччина незабаром може оголосити про відкриття нових родовищ в Чорному і Середземному морях", - пише агентство "Анадолу" з посиланням на міністра.

Він також повідомив, що до кінця року в Туреччину прибуде плавуча платформа зі зберігання природного газу, яка була замовлена Анкарою два роки тому.

"Наша мета очевидна. Ми продовжимо пошук, буріння, поки не станемо нетто-експортером (енергоресурсів - ІФ). Ми будемо захищати наші права за будь-яких умов", - сказав міністр.

Туреччина останнім часом активно проводить пошук родовищ у східній частині Середземного моря, що призвело до напруженості у відносинах Анкари з Грецією, Кіпром та іншими європейськими країнами, які вважають, що турецька сторона шукає родовища в не належних їй районах.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА