17:39 08.12.2020

Конфлікт на Донбасі має бути вирішено з повагою до територіальної цілісності й незалежності України - Блер

2 хв читати
Конфлікт на Донбасі має бути вирішено з повагою до територіальної цілісності й незалежності України - Блер

Конфлікт на сході України має бути вирішено на підставі поваги до територіальної цілісності й незалежності України, наголошує колишній прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер.

"Є дві дуже важливі речі. Насамперед упевнитися, що світ не забуває про це (війну на сході України - ІФ). Це буде дуже важливим елементом переговорів з адміністрацією Байдена (Джозеф Байден, який переміг на виборах президента США, - ІФ). Понад 30 тис. людей загинули буквально в частині Європи, це жахлива ситуація. І, по-друге, - упевнитися, що суверенітет України розуміється і поважається, а її союзники у світі розуміють, що ця тема не зникне для народу України. Це абсолютно важливо, що ми намагаємося вирішити (конфлікт - ІФ), але він має бути вирішений на підставі поваги територіальної цілісності й незалежності України", - сказав Блер на онлайн-дискусії "Який світ виникає і що це означає для Європи та України?" у вівторок.

Водночас він наголосив, що Україна стала набагато ближчою до членства в НАТО. "Врешті, членство в НАТО - це буде вибором, який зробить Україна. Я думаю, Україна стала набагато ближчою до НАТО. І це було демонстрацією триваючої необхідності НАТО через те, що трапилося з Україною. Моя пропозиція - просто продовжувати працювати над цим із НАТО, покращувати обороноздатність України, що було важливим фактором у ці минулі декілька років", - зазначив екс-прем'єр.

Блер наголосив, що рішення щодо членства України в НАТО буде ухвалено незалежно від порушення РФ міжнародних норм щодо України.

"Попри те, що в Україні є розчарування щодо того, щоб речі просувалися швидше, кроки, які зробила Україна в останні два-три роки, були правильними. І я закликаю вас рухатися далі цим шляхом, вибудовуючи великі зв'язки в плані можливостей і продовжуючи доводити вашу правоту дуже рішуче", - вказав він.

Окрім того, екс-глава британського уряду відзначив важливість співпраці України зі США у галузі безпеки.

"Я думаю, що для країни, як Україна, важливо усвідомити, що ваші основні відносини в галузі безпеки будуть з Америкою й американськими союзниками. Це не означає, що ви не можете співпрацювати і вести торгівлю з Китаєм, але, ймовірно, в майбутньому вам доведеться робити це робити розсудливо", - додав він.

Блер також зазначив, що перед тим, як зробити радикальні кроки, Україні принаймні доведеться провести серйозні консультації з США та їхніми союзниками.

Онлайн-дискусію організував Фонд Віктора Пінчука та Ялтинська Європейська стратегія (YES). Екс-прем'єр у ній брав участь як виконавчий голова Інституту глобальних змін Тоні Блера.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА