11:29 13.05.2021

У "Батьківщині" ініціюють створення ТСК із розслідування можливих протиправних дій чиновників Держкосмосу

3 хв читати
У "Батьківщині" ініціюють створення ТСК із розслідування можливих протиправних дій чиновників Держкосмосу

Народний депутат Сергій Тарута (фракція "Батьківщина") ініціює створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з розслідування можливих протиправних дій посадових осіб Державного космічного агентства України та підприємств космічної галузі, зокрема під час реалізації проектів "Либідь" і "Циклон-4".

Відповідний проект постанови №5477 зареєстровано у Верховній Раді, повідомляє сайт парламенту.

На думку автора проекту постанови, ТСК має також розслідувати факти доведення до банкрутства підприємств космічної галузі України, зловживань під час їх приватизації, причин і наслідків ліквідації таких підприємств, а також незаконних передач, продажу та іншого відчуження технологій у космічній галузі.

Згідно з пояснювальною запискою до документу, за останні двадцять років Україна витратила на державні (національні) проекти в космічній галузі майже $2 млрд, однак жоден із пріоритетних проектів так і не був завершений. Україна не має жодного супутника на орбіті, а із 33 підприємств, які були в підпорядкуванні Державного космічного агентства (ДКА), діючих залишилося дев'ять.

За результатами 2020 року підприємства космічної галузі державного сектора економіки отримали понад 1 млрд грн чистого збитку.

У 2007 році Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №696 "Про заходи щодо створення національної супутникової системи зв'язку", яка передбачала створення першого українського геостаціонарного телекомунікаційного супутника "Либідь".

У грудні 2009 року ДП "Укркосмос" (виконавець проекту) і Канадське експортне агентство (КЕА) уклали кредитний договір, згідно з яким "Укркосмос" залучило від КЕА кредит на загальну суму понад $292, 4 млн під 3,2% річних.

Планувалося, що до кінця 2011 року український "Либідь" гарантує пряму телевізійну трансляцію і високошвидкісний інтернет-доступ, однак запуск супутника на ракетоносії "Зеніт 3SLB" (із космодрому "Байконур", Російська Федерація - ІФ) неодноразово відкладався. У вересні 2017 виконавець за контрактом компанія MDA (Канада - ІФ) в односторонньому порядку розірвала контракт з "Укркосмосом".

Розгляд скарги "Укракосмосу" в Арбітражі (2018-2020 рр.) завершився "фактично перемогою MDA" ("Укркосмосу" відшкодовано лише $5,9 млн, з яких $2, 3 млн повернуто MDA за арбітражні витрати). Станом на кінець 2019 року уряд виплатив повну суму кредиту, гривневий еквівалент якої перевищив 6 млрд грн.

Як випливає з пояснювальної записки, наразі супутник перебуває в РФ і за його зберігання Україна платить 1 млн грн щомісяця, а загальні видатки на проект із державного бюджету вже досягли $350 млн.

Проект створення космічного ракетного комплексу "Циклон-4" здійснювався в 2004-2016 рр. відповідно до договору між Україною та Бразилією про довгострокову співпрацю щодо використання ракети-носія "Циклон-4" на пусковому центрі Алкантара від 21 жовтня 2003 року. У липні 2015 року президент Бразилії Ділма Русеф без узгодження з парламентом країни в односторонньому порядку денонсувала договір і робота за проектом "Циклон-4" припинилася у липні 2016 року.

"Попри те, що з часу денонсації договору минуло майже п'ять років, жодних реалістичних варіантів із компенсації втрат України, які досягли $672 млн немає. Зокрема, досі не визначена правова позиція України щодо ліквідації бінаціональної компанії "Алкантара Циклон Спейс", а обладнання і технічна документація, створені в межах цього проекту на території України, вартістю $211,1 млн, зберігаються без визначення їх правового статусу та інвентаризації", - наголошується в пояснювальній записці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА