19:13 07.09.2021

Єврокомісія вимагає через суд накласти фінансові санкції на Польщу

2 хв читати
Єврокомісія вимагає через суд накласти фінансові санкції на Польщу

Європейська комісія (ЄК) вирішила звернутися до Суду Європейського союзу, щоб той наклав фінансові санкції на Польщу за невиконання законодавства ЄС про незалежність судової системи.

"Комісія просить суд накласти на Польщу щоденну виплату штрафу доти, поки заходи, запропоновані (попередньою - ІФ) постановою суду, не будуть виконані", - йдеться в одному з рішень, ухвалених виконавчою колегією ЄС у вівторок.

Це продовження судової тяганини, розпочатої ЄК щодо Польщі 3 квітня 2019 року. ЄК як гарант основних договорів Європейського союзу угледіла в нових законах про реформу судової системи Польщі, ухвалених правоконсервативною більшістю парламенту, порушення основ законодавства ЄС. Головні претензії стосуються створення і функціонування дисциплінарної палати, яка, на думку Брюсселя, підриває незалежність польських суддів і не дає їм необхідних гарантій захисту від політичного контролю.

Суд ЄС у Люксембургу 14 і 15 липня ухвалив дві постанови, в яких визначив тимчасові заходи з приведення польської судової системи у відповідність із союзними законами.

Нинішні рішення ЄК ухвалені після відповіді польської влади від 16 серпня, в якій вони повідомляють про свої дії. ЄК вважає, що Польща не вдалася до заходів, необхідних для виконання постанов люксембурзького суду. Зокрема, дисциплінарна палата продовжує працювати як і раніше. Польща повідомила про намір ліквідувати її в нинішньому вигляді, але не надала жодних подробиць.

"Системи правосуддя в ЄС повинні бути незалежними і справедливими. Права громадян ЄС повинні бути гарантовані рівним чином, де б у союзі вони не жили", - заявила глава ЄК Урсула фон дер Ляєн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА