13:13 29.10.2021

Під час виборчих кампаній виборів мера Харкова та довиборів до ВР в округах у Херсонській та Черкаській областях мало місце використання адмінресурсу - ОПОРА

2 хв читати
Під час виборчих кампаній виборів мера Харкова та довиборів до ВР в округах у Херсонській та Черкаській областях мало місце використання адмінресурсу - ОПОРА

Виборчі кампанії виборів мера Харкова і проміжних виборів народних депутатів в округах №184 (Херсонська область) і №197 (Черкаська область) відбувалися досить конкурентно, але водночас мало місце використання адміністративного ресурсу і зафіксовано випадки з ознаками підкупу виборців, заявила голова правління Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

"Загальні висновки щодо виборів в одномандатних мажоритарних округах такі: вибори відбувалися у досить конкурентний спосіб, оскільки сама кампанія вже завершується з точки зору передвиборної агітації та боротьби між суб'єктами виборчого процесу в комунікації з виборцями, які мали досить широкий спектр пропозицій із боку різних політичних груп. Насправді, на жаль, мало місце й використання адміністративного ресурсу, зокрема на всіх трьох виборах. Якщо згадати Харків, то такі оцінки можна дати і цьому виборчому регіону", – сказала Айвазовська в п'ятницю на прес-конференції "Адмінресурс та безпрецедентна боротьба з кандидатами-двійниками – як Херсонщина, Черкащина і Харків підготувалися до виборів" у п'ятницю в Києві.

За її словами, також у всіх випадках зафіксовано події, що мають ознаки підкупу виборців. "Національна поліція України відкрила 12 кримінальних проваджень щодо порушень на виборах. З них чотири стосуються підкупу виборців, п'ять – введення їх в оману і використання кандидатів-двійників", – уточнила голова правління "ОПОРИ".

Айвазовська нагадала, що в бюлетені у 197-му окрузі присутні три кандидати з прізвищем Голуб і водночас міг бути другий кандидат із прізвищем Войцехівський, але акт про зміну його імені оскаржив основний кандидат.

Окрім того, порівнюючи виборчу кампанію у 184-му (Херсонська область) і 197-му (Черкаська область) округах, голова правління "ОПОРИ" наголосила, що найбільш конкурентною вона була на Черкащині, оскільки в цьому регіоні агітацію в різних формах проводили 12 кандидатів з 25, тоді як на Херсонщині – лише шість із 15, які беруть участь у кампанії.

Щодо виборів мера Харкова, як зазначила Айвазовська, в них зголосилися взяти участь 13 кандидатів, з яких десять будуть внесені до виборчого бюлетеня, а троє відмовилися балотуватися. За даними "ОПОРИ", кандидатами на посаду Харківського міського голови є переважно самовисуванці, а не представники політичних партій.

За словами старшого аналітика "ОПОРИ" Олександра Клюжева, в Харкові не зафіксовано безпосередніх інцидентів підкупу виборців відповідно до норм Кримінального кодексу України, але "є проблема з фокусуванням їх уваги на певних матеріальних благах, а не на програмах і стратегіях розвитку громади".

Як повідомлялося, 31 жовтня в Харкові відбудуться вибори мера, а в округах №184 (Херсонська область) і №197 (Черкаська область) – проміжні вибори народних депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА