17:36 05.11.2021

"ОПОРА" закликає кандидатів у мери Харкова терміново оприлюднити протоколи підрахунку голосів на дільницях, а міськвиборчком - не поспішати із реєстрацією переможця

4 хв читати
"ОПОРА" закликає кандидатів у мери Харкова терміново оприлюднити протоколи підрахунку голосів на дільницях, а міськвиборчком - не поспішати із реєстрацією переможця

 Громадянська мережа "ОПОРА" закликає кандидатів на посаду міського голови Харкова та виборчі комісії вжити термінових заходів щодо відновлення довіри до виборів.

"Суб’єкти виборчого процесу, особливо кандидати та виборчі комісії, мають вжити термінові заходи для відновлення довіри до виборчого процесу та максимально сприяти встановленню реальної картини щодо волевиявлення громадян", - йдеться у заяві "ОПОРИ", оприлюдненій на її сайті.

"Особливо зацікавленим у розслідуванні зловживань, на нашу думку, має стати офіційний переможець виборів, кандидат від місцевої організації партії "Блок Кернеса "Успішний Харків" Ігор Терехов, на потенційну легітимність діяльності якого як обраної особи негативно вплине відсутність ефективного розслідування інцидентів із ознаками фальшування результатів", - наголошується у заяві.

Її автори наголошують на наявності переконливих фактів, що свідчать про недотримання права виборців Харкова на чесні вибори та законний підрахунок їхніх результатів під час обрання нового міського голови. Зокрема, спостерігачі "ОПОРИ" зафіксували розбіжності даних у протоколах про підсумки голосування районних у місті територіальних виборчих комісій та у протоколах ДВК про підрахунок голосів, отриманих спостерігачами безпосередньо після завершення підрахунку.

"Спостереження "ОПОРИ" у день голосування на дільницях проводилося на основі статистично репрезентативної вибірки. Відповідно, результати спостереження в рамках цієї вибірки можна екстраполювати на все місто з урахуванням похибки дослідження", - наголошується у заяві.

"ОПОРА" нагадала, що мережа проводила спостереження на 218 дільницях із 605 у місті.

"Якщо на 40 дільницях, де були спостерігачі, було зафіксовано розходження у результатах, то на основі статистичної вибірки ми можемо припустити, що схожі ситуації могли бути на 18% всіх виборчих дільниць, тобто на 109 дільницях. Похибка дослідження становить 5,2%. Отже, ми можемо припустити, що мінімально на 103, максимально на 114 дільницях теж могли бути відмінності в даних протоколів ДВК та цифр, внесених до підсумкових протоколів районних ТВК", - зазначили в "ОПОРІ".

В організації зазначають, що суб'єкти виборчого процесу у Харкові також заявляли про виявлення ними інших таких інцидентів. Але особливості законодавства такі, що суб'єкти виборчого процесу не мали достатньо часу і реальних можливостей запобігти зловживанням, що також негативно позначається на перспективах оскарження порушень, скоєних поза прогнозованими виборчими процедурами.

Крім того, 16 липня 2021 року до виборчого кодексу було внесено положення щодо скорочення термінів оскарження. А механізм оскарження до виборчих комісій може бути застосований не пізніше часу прийняття відповідною виборчою комісією виборчих документів від комісії, дії якої оскаржуються.

"Громадянська мережа "ОПОРА" та міжнародні організації у звітах зі спостереження за місцевими виборами 2020 року вже висловлювали своє занепокоєння скороченням можливостей оскарження на етапі досудового оскарження", - наголошується у заяві.

"ОПОРА" закликає кандидатів на посаду міського голови невідкладно оприлюднити всі протоколи про підрахунок голосів на виборчих дільницях, а також протоколи районних ТВК про підсумки голосування, отримані відповідно до чинного законодавства. У свою чергу "ОПОРА" готова забезпечити процес збирання та невідкладного оприлюднення на єдиному веб-ресурсі копій та екземплярів виборчих протоколів, наданих різними суб'єктами виборчого процесу.

Крім того, "ОПОРА" закликає міську та районні виборчі комісії забезпечити суб'єктам виборчого процесу безперешкодний доступ до протоколів ДВК про підрахунок голосів виборців та протоколів про підсумки голосування, а також за своєю ініціативою оприлюднити усі необхідні документи щодо інцидентів з ознаками спотворення результатів волевиявлення громадян.

"ОПОРА" закликає міськвиборчком утриматися від реєстрації міського голови до повного завершення спорів, пов'язаних із ймовірною фальсифікацією результатів голосування, а Харківську міськраду - від поспішних заходів щодо приведення до присяги новообраного міського голови.

Крім того, Громадянська мережа звертається до парламентських партій із закликом публічно заявити про підтримку всебічного розслідування ймовірних фальсифікацій результатів голосування на позачергових виборах міського голови Харкова та невідкладно розпочати парламентський діалог щодо доцільності створення Тимчасової слідчої комісії.

В організації знову наголошують на необхідності внесення змін до виборчого законодавства, які передбачають невідкладне оприлюднення протоколів підрахунку голосів за окремими виборчими дільницями в "Інформаційно-аналітичній системі "Місцеві вибори", а також створення правових умов реалізації можливостей оскарження виборчих порушень на досудовій стадії.

"Ці кроки гарантують забезпечення всебічного вивчення проблем зі встановленням результатів голосування на позачергових виборах Харківського міського голови і належного дотримання права громадян обирати місцеву владу на законних і чесних виборах", - наголошується у заяві "ОПОРИ".

Як повідомлялося, спостерігачі "ОПОРИ" зафіксували факт фальсифікації протоколу підрахунку голосів на користь Терехова на 40 (+715 голосів) у трьох районах Харкова.

Увечері 1 листопада міська територіальна виборча комісія встановила результати голосування, згідно з якими секретар Харківської міськради Ігор Терехов здобув перемогу у першому турі, отримавши 146 249 голосів виборців (50,66%). За його найближчого конкурента, колишнього міського голову Харкова Михайла Добкіна, проголосували 82 008 осіб (28,41%).

31 жовтня у Харкові відбулися позачергові вибори міського голови. Вони були призначені у зв'язку зі смертю Геннадія Кернеса, обраного міським головою на виборах восени 2020 року. За даними міськвиборчкому, явка становила 28,29%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА