08:06 25.02.2023

Кулеба про "мирний план" Китаю: Ми не згодні щонайменше з одним пунктом

2 хв читати
Кулеба про "мирний план" Китаю: Ми не згодні щонайменше з одним пунктом

Україна не згодна щонайменше з одним пунктом китайського "мирного плану" щодо припинення війни, проте документ ще вивчають, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Ми бачили фінальну версію плану минулої ночі, що було ранком у Пекіні. Є деякі елементи, з якими ми погоджуємось, є щонайменше один пункт, з яким ми не погоджуємось - який пов'язаний із санкціями. Ми переконані, що санкції - важливий інструмент. Але загалом, це цікавий документ", - сказав Кулеба після засідання Радбезу ООН у п'ятницю

Міністр знову наголосив, що документ слід "вивчити від початку до кінця" і зробити висновки.

"Це добре, що Китай представив їхню позицію, всеосяжний погляд на цю війну", - додав голова МЗС.

Також Кулеба зазначив, що вчора 141 країна проголосувала за резолюцію, яка визначає принципи та ключові елементи того, як має завершитися війна в Україні.

"І все, що пропонується за межами цієї резолюції, має їй відповідати", - сказав він.

Як повідомлялося, 24 лютого Китай презентував "мирний план" щодо припинення війни в Україні, що складається із 12 пунктів.

У документі, розміщеному на сайті МЗС, першим пунктом значиться "повага суверенітету всіх країн". "Мають суворо дотримуватися загальновизнаних норм міжнародного права, включно з цілями і принципами Статуту Організації Об'єднаних Націй. Суверенітет, незалежність і територіальна цілісність усіх країн мають бути ефективно захищені", - йдеться в тексті.

"Відмова від менталітету холодної війни. Безпека країни не повинна гарантуватися за рахунок інших. Безпека регіону не повинна гарантуватися посиленням або розширенням воєнних блоків", - зазначається у 2-му пункті.

Серед інших пропозицій Китаю - припинення бойових дій.

Тим часом у четвер Генеральна асамблея ООН проголосувала за резолюцію "Принципи Статуту Організації Об'єднаних Націй, що лежать в основі досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні", проєкт якої внесено 57 країнами, включно з Україною.

Згідно з резолюцією, Генасамблея "знову заявляє свою вимогу, щоб Російська Федерація негайно, повністю і беззастережно вивела всі свої збройні сили з території України в її міжнародно визнаних кордонах, і закликає до припинення бойових дій".

У резолюції також міститься заклик до "негайного припинення нападів на критично важливу інфраструктуру України і будь-яких навмисних нападів на цивільні об'єкти, включно з житловими будинками, школами і лікарнями".

Китай від голосування за резолюцію утримався.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експрезидент Франції Олланд іде на позачергові парламентські вибори

"Мирні пропозиції" Путіна більше схожі на пропаганду, ніж на реальні кроки, вважає прем'єрка Італії

Прем'єр Великої Британії Сунак: Путін не зацікавлений у справедливому мирі

Гарріс Зеленському: Сполучені Штати поділяють ваше бачення закінчення цієї війни та припинення страждань українського народу

Кулеба і Боррель обговорили прогрес України на шляху в ЄС і постачання зброї

Президент Єврокомісії: Заморожування конфлікту сьогодні, в той час як війська РФ окупують територію України, не є відповіддю

Шольц: Припинення вогню без переговорів і дорожньої карти до справедливого миру легітимізує захоплення РФ української землі

У G7 закликали КНР чинити тиск на РФ, щоб та припинила агресію проти України - комюніке

РФ має заплатити понад $486 млрд за завдані Україні збитки, триває пошук шляхів змусити її зробити це - декларація лідерів G7

Київрада встановила прозорі правила в роботі МАФів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА