21:27 28.04.2023

Президентка Єврокомісії вітає досягнуті домовленості про транзит українського зерна

2 хв читати
Президентка Єврокомісії вітає досягнуті домовленості про транзит українського зерна

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вітає досягнуті з п'ятьма країнами домовленості, які дозволять подальший експорт української сільськогосподарської продукції.

Так вона в п'ятницю на своїй сторінці у Твіттері прокоментувала зроблене раніше виконавчим віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом оголошення про цю угоду.

"Вітаю досягнуту принципову домовленість про транзит чотирьох видів українського зерна і насіння. Угода, яка зберігає як експортні можливості України, щоб вона продовжувала годувати світ, так і засоби до існування наших фермерів", - написала вона.

Фон дер Ляєн подякувала Домбровскісу та єврокомісару з питань сільського господарства Янушу Войцеховському за їхні зусилля.

Раніше цього ж дня посли - постійні представники країн Європейського Союзу погодилися продовжити лібералізацію торгівлі з Україною ще на один рік.

"Комітет постійних представників (Coreper) щойно підтримав оновлення Положення про тимчасову лібералізацію торгівлі, що доповнює торговельні поступки в рамках Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Це підтримає економіку України після повномасштабного вторгнення Росії в Україну", - повідомила Швеція, яка головує в ЄС.

Далі це рішення має бути схвалено Європейським парламентом під час пленарної сесії, яка пройде з 8 до 11 травня, із подальшим ухваленням офіційного рішення Європейською радою. Процедура має бути завершена наприкінці травня.

Як відомо, проблемним стало питання заборони на ввезення української сільськогосподарської продукції п'ятьма країнами ЄС - Польщею, Болгарією, Угорщиною, Румунією та Словаччиною. Вона викликана скупченням у цих країнах української сільськогосподарської продукції, призначеної для подальшого імпорту. У зв'язку з цим 19 квітня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила пропозиції запровадити тимчасову - до 5 червня - заборону на ввезення для цих п'яти країн на кукурудзу, пшеницю, ріпак, соняшник і соняшникову олію. Крім того, для цих країн передбачено фінансову компенсацію в розмірі EUR100 млн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА