14:23 23.10.2023

Кучма: Будівництво російської дамби до української Тузли зупинив мій наказ стріляти по росіянах у разі порушення ними держкордону

2 хв читати
Кучма: Будівництво російської дамби до української Тузли зупинив мій наказ стріляти по росіянах у разі порушення ними держкордону

Будівництво росіянами дамби до українського острова Тузла 20 років тому зупинив наказ президента України Леоніда Кучми (1994-2005 рр.), розповіла прессекретар Президентського фонду Леоніда Кучми "Україна" Дарка Оліфер.

"Я віддав наказ у випадку порушення кордону стріляти по росіянах. Я попередив у розмові про це путіна. Після цього дамба зупинилася", - процитувала Оліфер Кучму у фейсбуці в понеділок.

За словами Кучми, тоді на Тузлі він побачив готовність української армії дати відсіч і "результат спільної роботи різних відомств". "Міністерство оборони, прикордонники, працівники Міністерства транспорту, яке тоді очолював Георгій Кирпа, за лічені тижні перетворили пустельний острів на фортецю", - згадує другий президент.

Він зазначив, що саме тоді вперше президент РФ Володимир Путін, заперечуючи будь-який стосунок РФ до будівництва дамби, заявив: "Нас там немає".

"Це була перша гібридна агресія, формально без зброї, коли вперед висунули будівельників - це фактично те саме, як під час анексії Криму путін казав, що перед російською армією вони виставлять мирних бабусь і подивляться, як українці в них стрілятимуть. Це була перша "проксі-операція", адже силовим елементом росіян спершу мали бути "казакі" - така собі перша "ЧВК". Це був перший приціл на Крим. І точно путін не зупинився б перед великою кров'ю - адже в його "доробку" вже була Чечня", - зазначив Кучма.

На його думку, Україну 2003 року і 2023 року об'єднують готовність влади й нації до опору.

"Цього, на жаль, не було навесні 2014 року під час окупації Криму. Тоді виявилося, що Тузла була "невивченим уроком". Та, думаю, біль і сором 2014-го стали таким шоком для українців, що повторити це вони б не погодилися нізащо. Тому в лютому 2022 року і суспільство, і військо, і влада на чолі з президентом були єдині в готовності боротися. Така ж єдність була і під час кризи навколо Тузли, коли українці стали першими, хто змусив відступити путіна", - підсумував Кучма.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА