10:56 30.10.2023

Абсолютна більшість українців виступає за проведення виборів після війни, вибори під час війни підтримують 16% - опитування КМІС

2 хв читати
Абсолютна більшість українців виступає за проведення виборів після війни, вибори під час війни підтримують 16% - опитування КМІС

Переважна більшість українців (81%) вважають, що національні вибори в Україні треба проводити вже після війни, й зараз вони не на часі, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 30 вересня по 13 жовтня.

Водночас 16% опитаних вважають, що вибори вже мають проводитися, незважаючи на війну. В усіх регіонах України більшість населення виступає проти проведення виборів під час війни, водночас тих, хто виступає за проведення виборів під час війни, на сході України дещо більше (21%), ніж на заході (13%).

За даними КМІС, більшість українців і в листопаді 2021 року, і зараз (65%) негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування через інтернет у зв'язку з ризиками фальсифікацій. Підтримують ідею дистанційного голосування 29% опитаних.

У всіх макрорегіонах України більшість населення (від 55 до 68%) до ідеї запровадження дистанційного голосування ставиться негативно. При цьому найнижчий показник негативного ставлення - на сході країни, там також найбільше (13%) тих, хто вагався з відповіддю.

Хоча українці вважають за доцільне відкласти проведення виборів на період після війни, але при цьому 88% наполягають на тому, що в Україні має будуватися розвинена демократична система відповідно до норм Європейського Союзу. За обмеження прав громадян на період відновлення після війни виступають лише 7% респондентів. У всіх макрорегіонах України абсолютна більшість (від 86% до 89%) проти обмежень на період відновлення.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) серед 2007 повнолітніх респондентів з усіх підконтрольних регіонів України. За звичайних обставин статистична похибка вибірки з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1 не перевищувала 2,4% для показників близько 50% і 1,1% для показників близько 5%. Під час паралельної хвилі опитування методом телефонних інтерв'ю про ставлення до дистанційного голосування через інтернет було охоплено 1010 респондентів (формальна похибка - 2,4%). В умовах війни до формальної похибки додається систематичне відхилення, проте отримані результати зберігають високу репрезентативність і дають змогу надійно аналізувати суспільні настрої.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА