12:09 11.07.2014

Нацрада з питань ОСББ пропонує ухвалити держпрограму погашення кредитів на енергомодернізацію

3 хв читати

Київ. 11 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Національна рада з питань створення та забезпечення функціонування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) просить уряд сприяти ухваленню законів, необхідних для проведення реформ у житлово-комунальному господарстві України.

Члени Нацради на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" звернулися до віце-прем'єра Володимира Гройсмана скликати нараду, а до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка - з проханням бути присутнім на ній для вирішення деяких проблем енергоефективності ще до опалювального сезону.

"Ми підтримуємо політику енергоефективності, але не одними електрокотлами це можливо реалізувати. Тому хотілося б звернутися до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням провести збори Нацради з питань ОСББ з його присутністю, щоб, можливо, вже майбутнього опалювального сезону реалізувати якісь проекти в країні, вирішити поточні питання, напрацювати алгоритм співпраці з громадськістю та Кабінетом Міністрів", - сказала член ради Катерина Чижик.

Крім того, Нацрада з питань ОСББ просить уряд сприяти ухваленню законів, необхідних для реалізації програм підтримки енергозбережних заходів, оскільки ОСББ на сьогодні не мають достатньо механізмів для залучення коштів на термомодернізацію будівель.

"У Верховній Раді було зареєстровано пакет законопроектів, які частково давали змогу вирішити ці питання: законопроект "Про особливості права власності у багатоквартирному будинку", "Про управління багатоквартирним будинком", а також законопроект, що дозволяє переспрямувати з бюджету кошти програми пільгового кредитування на енергозбережні заходи", - повідомила член ради Тетяна Бойко

Ці законопроекти було відкликано, Мінрегіон розробив альтернативні ініціативи, проте їх так і не було подано на розгляд до Верховної Ради.

За словами Т.Бойко, проблеми ОСББ і відносини постачальників послуг зі споживачами посилилися після ухвалення закону №1198, згідно з яким виконавцем послуг можуть бути лише підприємства монополісти, які почали трактувати закон по-своєму. "В результаті дійшло до абсурду, і "Київенерго" вимагає передати внутрішньобудинкові мережі та індивідуальні теплові пункти на його баланс", - додала вона.

Водночас у Нацраді з питань ОСББ зазначають, що бачення президента України Петра Порошенка щодо вирішення проблеми енергозбереження збігається з баченням Нацради.

"Для цього потрібен конкурентний ринок, ліквідація корупції в енергетичній галузі та ЖКГ, диверсифікація енергетичних джерел. Це конкретний механізм підтримки енергозбережних заходів", - зазначають члени ОСББ.

У Нацраді наголошують, що починати модернізацію енергосистеми країни треба з будівель, щоб не створити зайвих потужностей, які можуть виявитися непотрібними після енергомодернізації будинків. Енерговтрати у багатоквартирних будинках нині становлять близько 40-45%.

За словами Вікторії Погорєлової, парламент має ухвалити розроблені Мінрегіоном закони, зокрема, закон про внесення змін до закону "Про ОСББ", а також передбачити в держбюджеті кошти на підтримку ОСББ через погашення частини тіла кредиту. Органи самоврядування можуть допомогти ухваленням програм про погашення процентної ставки кредиту ОСББ.

Крім того, в Нацраді звертаються до влади з проханням ухвалювати кадрові рішення, виходячи з професіоналізму кандидатів.

"Для нас, як для громадськості, незрозуміле кадрове питання. Дуже не хотілося б повертатися до попередньої влади, коли пріоритетом у кадрах були люди певного місця проживання. Ми закликаємо владу ухвалювати кадрові питання, орієнтуючись на кваліфікацію кандидатів", - сказав член ради Роман Бондарук.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА