13:46 25.11.2014

Ухвалення податкового компромісу може створити додаткове фіскальне навантаження на малий і середній бізнес - експерти

2 хв читати

Київ. 25 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Ухвалення парламентом законопроекту про податковий компроміс, що передбачає добровільне уточнення недоплачених податкових зобов'язань платниками податку на прибуток та ПДВ у розмірі 5%, створить додаткові можливості для корупції та надасть додаткове фіскальне навантаження на малий і середній бізнес.

Таку думку під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" висловив президент "Асоціації приватних роботодавців" Олександр Чумак у Києві у вівторок.

"Ми категорично проти податкового компромісу, запропонованого в наявному варіанті. За фактом це буде додаткове фіскальне навантаження на малий і середній бізнес, і підвищення можливості для корупції. Ми вважаємо, що замість податкового компромісу має бути проведена податкова амністія разом із проведенням пакета податкових реформ без будь-яких умов", - сказав він.

За словами О. Чумака податковий компроміс передбачає, що всі контрагенти підприємства, яке задекларують свої приховані податки, потрапляють під обов'язкову позапланову перевірку.

"Давайте не забувати, що наявна державна система змушувала малий і середній бізнес йти в тінь. Для того, щоб компенсувати ті витрати, які бізнес несе, окрім податків, - а це хабарі, це підвищена вартість адміністрування податків. Ці гроші йшли на хабарі тим же чиновникам, це і зарплати в конвертах. А бізнесу сьогодні запропоновано ще раз заплатити за рахунками", - сказав він.

Крім того, А. Чумак підкреслив проблему лобіювання інтересів малого та середнього бізнесу. За його словами, інтереси великого бізнесу всіляко представлені і бізнес-асоціаціями, і у владі.

"Представники великого бізнесу мають своє лобі практично скрізь - і в парламенті, і в уряді, і в Адміністрації президента. У малого бізнесу такого представника, лобіста і захисника його інтересів на сьогоднішній день немає", - сказав він, зазначивши, що інтереси малого та середнього бізнесу мають обстоювати профільні асоціації.

Водночас, О. Чумак позитивно оцінив намір політичних сил, які підписали коаліційну угоду, закріпити в тексті документа зобов'язання держави щодо гарантованого відшкодування ПДВ, термін такого відшкодування та відповідальність податкового органу за їх недотримання, а також реформування самої системи адміністрування податкових накладних.

Крім того, він позитивно оцінив намір коаліції провести податкову реформу в частині скорочення загальної кількості податків з чинних 22 до дев'яти і скорочення ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) до 18%.

Водночас О. Чумак зазначив, що в коаліційній угоді не розглядатимуть питань доступності фінансових ресурсів для малого та середнього бізнесу. "Гроші - кров економіки. І що вони дорожчі, то сильніше відчувається анемія економіки, передусім, в секторі малого і середнього бізнесу. Тому грошові ресурси для цього сектора економіки мають бути на умовах 8-10% річних", - додав він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА