14:53 10.02.2015

Не варто вводити обмеження для військовозобов'язаних на переміщення всередині країни і виїзд за кордон - це радянська практика, вважають правозахисники

3 хв читати

Київ. 10 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Правозахисники вважають безглуздим намір запровадити обмеження для військовозобов'язаних на пересування всередині країни і виїзд за її межі.

"Це поки що не введено, але про це дуже наполегливо говорять, і такий законопроект вже підготовлено. Це стара радянська практика", - заявив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

"На мій погляд, це безглуздо, тому що було розіслано 78 тис повісток, і є лише 7,5 тисяч відмовників - менше 10%. Це прекрасний результат, який свідчить про те, що українці хочуть захищати свою країну від нападу агресора. Який сенс примусово забирати в армію тих, хто не хоче служити там? Будь-хто на фронті скаже вам, що такі бійці нікому там не потрібні", - пояснив він.

"Така практика - це щастя для військкоматів, це ніяк не можна запроваджувати", - додав правозахисник.

Він також розкритикував судове рішення щодо Івано-Франківського журналіста Руслана Коцаби, який публічно висловився проти четвертої хвилі мобілізації.

"Позбавлення волі на два місяці людини, яка має двох малолітніх дітей і хвору матір на утриманні - це порушення п'ятої статті Європейської Конвенції про право на свободу, оскільки обґрунтувань у скоєнні злочину, що йому інкримінується, слідчі насправді, не надали жодних доказів злочинної діяльності, які необхідні для такої кваліфікації, як "державна зрада" не були надані", - зазначив Є. Захаров.

Він вважаю, що дії Н. Коцаби можна засуджувати лише з моральної точки зору, і це не привід для такої реакції з боку держави, тому що це схоже на залякування всіх інших".

Правозахисник не виключив, що Р. Коцаба може виграти справу в Європейському суді з прав людини.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко розкритикував політику української влади щодо пропаганди патріотизму і нетерпимості до інакомислячих у питанні конфлікту на Сході.

"Я хочу нашим патріотам сказати, що насправді Путін перемагає, тому що йому потрібно, щоб Україна стала такою ж тужливої країною, якою є Росія: щоб не можна було критикувати уряд, щоб був улюблений президент, була улюблена ідеологія, і всі, хто її не поділяє - або сиділи в тюрмі, або просто щоб їх неможливо було почути", - констатував він.

Як приклад він навів законопроект, вже зареєстрований у парламенті, що передбачає кримінальне покарання за невизнання "російської агресії".

"Це вже війна не за цінності, не за ідеї, і тоді незрозуміло, за що гинуть ці люди на Сході. Я кажу нашим патріотам: ви вже програли сьогодні, вводячи тут такі самі порядки, що введені Путіним у РФ, і Путіну не треба нас завойовувати - він отримає Україну такою, якою хотів мати, якщо наші політики діятимуть ось з таким "патріотизмом", - наголосив правозахисник.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА