16:26 11.03.2015

Правозахисники очікують неупередженого розслідування інциденту з побиттям 13 ув'язнених Бердянської виправної колонії

2 хв читати

Київ. 11 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Представники Харківської правозахисної групи заявляють про побиття 13 ув'язнених у Бердянській виправній колонії.

Як розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко в середу на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна", 13 засуджених, яких етапували до Бердянської виправної колонії №77, після прибуття до пенітенціарної установи жорстоко побили.

"Я так зрозумів, що була традиція - коли їх вивантажували, їх обов'язково били. Вони якимось чином пронесли з собою леза...і на момент прибуття до Бердянської виправної колонії №77 вони все зробили порізи і відмовилися виходити з автозаку, вимагали, щоб їх відвезли в інше місце. Вони не хотіли відбувати покарання саме у цьому закладі. У відповідь на це була атака із застосуванням гамівних засобів....Коли їх виводили, їх кидали на землю і били", - розповів він.

О. Павліченко наголосив, що не проводилося належне розслідування події, зокрема, прокурор допитував постраждалих засуджених у присутності представника адміністрації.

"Говорити про неупереджене, незалежне, справедливе розслідування події зараз немає жодних підстав", - додав експерт.

Він також зазначив, що стосовно постраждалих застосовували сльозогінний газ і кийки.

"Це, на наш погляд, скоєння злочин, що приховується, це, фактично, порушення статті 3 Конвенції, застосування тортур, нелюдського або принизливого поводження чи покарання як в субстантивній частині, так і в процесуальній частині", - пояснив О. Павліченко.

Він наголосив: "Сподіваюся, що справа не дійде до Європейського суду, справа має бути розслідувана на національному рівні".

У свою чергу, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров розповів, що правозахисники поспілкувалися з усіма потерпілими, але лише один з ув'язнених погодився розповісти про події і дозволив зняти побої на камеру.

"Інші говорили, що у них немає претензій. Ясно було, що вони дуже залякані, бояться подальших репресій проти себе і, фактично, відмовилися від спілкування. Такі сліди побиття були видні й на інших, але вони відмовилися про це заявляти", - сказав Є. Захаров.

Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Юрій Білоус зазначив, що в окремих колоніях побиття ув'язнених є поширеною практикою.

При цьому, за його словами, така "практика" поширена як в пенітенціарних установах, так і в правоохоронних органах.

"Але такого жорстокого побиття я вже давно не пам'ятаю, хоча здійснюю вже не перший рік моніторинг пенітенціарних установ", - зазначив він.

"Це кричущий випадок, який потребує уваги суспільства та поширення цієї інформації якомога ширшими колами з тим, щоб було відповідне реагування", - сказав представник уповноваженого з прав людини.

Ю. Білоус наголосив, що в Україні відсутній ефективний механізм розслідування таких фактів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА