16:38 21.04.2015

Україна може бути основним постачальником негенномодифікованої сої на ринок ЄС у перспективі кількох років - експерти

2 хв читати

Київ. 21 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Україна має значний потенціал в освоєнні європейського ринку негенномодифікованої сої, попит на яку в ЄС стабільно зростає.

Таку думку на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" озвучив президент асоціації "Дунайська Соя", що об'єднує виробників і переробників негенномодифікованих соєвих бобів у 15 країнах, Маттіас Крен.

За його словами, країни ЄС щорічно імпортують близько 32 млн тонн сої, переважно з США, Бразилії та Аргентини, що використовується в кормових цілях для тваринництва. Лише 5 млн тонн з цього обсягу припадає на негенномодифіковану сою. При цьому європейські споживачі висувають великі вимоги до готової тваринницької продукції щодо походження та якості кормів.

"Європа на сьогодні імпортує 5 млн тонн негенномодифікованої сої. Дуже мала частка з цього надходить з України. Моє бачення: в майбутньому Україна може забезпечувати 30-50% такої сої. Звичайно, є багато викликів, необхідно також вирішити питання, пов'язані з транспортуванням і можливостями переробки сої. Природно, це станеться не з дня на день, але протягом п'яти-шести років", - сказав М. Крен, додавши, що наразі Україна вже є найбільшим у Європі виробником сої.

Як зазначив Фелікс Гон, представник в Україні австрійської насіннєвої компанії Probstdorfer Saatzucht Ges.mbH & CoKG, яка є членом асоціації "Дунайська соя", за останні кілька років Україна збільшила площі вирощування сої з 1,4 млн га до 2 млн га і тепер їй потрібно визначитися, в якому сегменті ринку розвиватися. На його думку, перспектива за преміальним сегментом із більш високою доданою вартістю.

При цьому, за оцінками голови правління корпорації "Сварог Вест Груп" Андрія Гордійчука, негенномодифікована соя на світовому ринку може коштувати на $20-120/тонна дорожче, ніж генномодифікована. Водночас в Україні частка виробництва негенномодифікованої сої, за різними даними, становить 30-70%, незважаючи на те, що законодавчо її вирощування заборонено.

А. Гордійчук повідомив, що "Сварог Вест Груп" нещодавно увійшла до асоціації "Дунайська соя" і планує просувати свою продукцію на європейський ринок. "У 2015 році ми починаємо проект із "Дунайської соєю" сертифікації частини наших посівів - це близько 10 тис. га сої, що відповідатиме додатковим вимогам якості. Це кілька процедур додаткового контролю, виробничого процесу", - сказав він.

За словами А. Гордійчука, влітку 2015 року компанія планує розпочати будівництво заводу з переробки сої з тим, щоб у подальшому постачати на ринок ЄС високопротеїновий шрот, зокрема план на 2015/2016 маркетинговий рік - не менше 140-150 тис. тонн з позначкою "негенномодифікована продукція з України".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА