14:34 08.10.2015

У КВУ відзначають серйозні проблеми з реєстрацією кандидатів та прогнозують труднощі на виборах у Харкові та Дніпропетровську

2 хв читати

Київ. 8 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - У Комітеті виборців України (КВУ) на сьогодні не вбачають глибоких системних порушень виборчого процесу в Україні, але відзначають серйозні проблеми з реєстрацією кандидатів та можливі труднощі на місцевих виборах у Харкові та Дніпропетровську.

"Станом на сьогодні, за два з половиною тижні до дня виборів, ми не бачимо масштабних фальсифікацій на всеукраїнському рівні. Є гарячі точки, є проблемні регіони, є проблеми під час реєстрації, яка стала однією з найбільших проблем під час виборчої кампанії, але глибоких системних порушень на сьогодні ми не спостерігаємо", - повідомив на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" генеральний директор КВУ Олексій Кошель.

У цьому контексті О.Кошель висловив сподівання, що вибори відбудуться і відповідатимуть чинному законодавству.

Говорячи про позитивні моменти, які відзначає КВУ під час нинішньої виборчої кампанії, О.Кошель назвав декомунізацію виборчого процесу.

"Відповідно до рішення парламенту на сьогодні комуністичні партії не мають можливості брати участь у виборах. Цілком природно і логічно, що їхню нішу прагнули зайняти інші політичні сили або, як мінімум, спекулювати на комуністичній тематиці... Сьогодні ми такого фактично не спостерігаємо", - наголосив гендиректор КВУ.

При цьому він додав, що спекуляції на комуністичну тему поодинокі та незначні.

О.Кошель також наголосив, що усупереч усім недолікам виборчого законодавства закон про місцеві вибори "змушує політичні партії розвиватися", що є позитивною тенденцією до розвитку партійної системи в Україні.

Що стосується негативних сторін проведення виборчої кампанії, то, за словами гендиректора КВУ, головною проблемою стали складнощі з реєстрацією кандидатів. "Найбільші проблеми спостерігаються в Харківській, Херсонській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській областях. З усього масиву повідомлень про відмову в реєстрації кандидатів переважна більшість стосується технічних питань. Все-таки не допрацьовують партійні юристи... і не допрацьовують виборчі комісії", - розповів він.

Водночас він зазначив, що є політично мотивовані відмови територіальних виборчих комісій не реєструвати кандидатів.

Говорячи про проблемні регіони на майбутніх місцевих виборах, гендиректор КВУ відзначив три гарячі точки: "На сьогодні це міста-супутники Києва, де є дуже висока конкуренція. Також це Харків і Дніпропетровськ".

Що стосується Харкова, то, за словами О.Кошеля, там відбувається дуже активна кампанія лише однієї політичної сили - це партія "Відродження". "На сьогодні найбільшою проблемою є те, що партія "Відродження" фактично має монопольне право, монопольне використання реклами на транспорті в Харкові, що заборонено чинним законодавством", - пояснив гендиректор КВУ.

Найбільш масштабні механізми непрямого підкупу виборців, як наголосив О.Кошель, КВУ відзначає в Дніпропетровську. За його словами, цей підкуп складно диференціювати з погляду чинного законодавства.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА