16:44 13.06.2016

Медики заявляють про необхідність системності реформування охорони здоров'я в Україні

3 хв читати

Київ. 13 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Представники низки громадських організацій у сфері охорони здоров'я заявили про необхідність планомірних і послідовних дій з реформування системи охорони здоров'я.

"За всі минулі роки не вироблена єдина концепція охорони здоров'я. Усі пропоновані реформи суперечать статтям Конституції, не вкладаються в законодавчі рамки", - заявила глава Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Лариса Канаровська на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Вона зазначила, що, зокрема, в жодній програмі реформ не приділено увагу системі фінансування, з чого буде складається фінансування, які гроші будуть виділені і які гроші дійдуть до лікарень.

За словами Л.Канаровської, Київська міська профспілка працівників охорони здоров'я очікує від Міністерства охорони здоров'я оприлюднення інформації про витрачання коштів, виділених відомству різними міжнародними організаціями, в тому числі на реформування системи охорони здоров'я.

"Ми наполягаємо на озвучуванні всіх цифр бюджетів, МОЗ та нашого департаменту (охорони здоров'я Київської місьудержадмінстрації - ІФ). Ми від початку року били на сполох. Просили МОЗ розповісти, куди пішли гроші, транші від ВООЗ, міжнародних організацій, і за два роки не почули цього і не побачили, куди пішли ці гроші. Ми просили: зупиніть міністра, нехай він відзвітує, де гроші міжнародних організацій, спрямовані на поліпшення здоров'я населення. Ми маємо єдину відписку від МОЗ про те, що буде призначена контрольна перевірка і буде визначено, куди були спрямовані гроші за 2014 року, 2015 р. і від початку 2016 року ", - сказала вона.

Крім того, Л.Канаровська назвала дуже актуальними для системи охорони здоров'я питання кадрового забезпечення. Зокрема, за її словами, в системі охорони здоров'я Києва існує чимала кадрова проблема.

"Щодо Києва кадрова політика дуже складна. В первинці у нас працює більшість пенсіонерів, не вистачає 500 дільничних, 100 рентгенологів, 100 інфекціоністів. Із "швидкою" виїжджають фельдшерські бригади, а це означає, що там бракує 200 лікарів. Молодь не хоче йти на такі зарплати: у нас працює 200 людей старше 80 років. Невдовзі ми залишимося взагалі без лікарів і медсестер: у столиці працюють три бюро медичної міграції, і ми вже стоїмо перед кадровим голодом", - констатувала глава Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я.

Вона наголосила й на проблемах із забезпеченням сучасною медичною технікою лікарень інтенсивної терапії, створення яких задекларувала КМДА, а також проблеми з оплатою медустановами комунальних послуг у зв'язку з підвищенням комунальних тарифів.

Як повідомила Л.Канарська, заборгованість із комунальних послуг в одній установі - 150-170 тис. грн. Якщо її буде визнано неплатоспроможною, "знайдеться" багатий Буратіно, який погасить це все і забере лікарню".

У свою чергу, заступник голови Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Сергій Кубанський зазначив, що реформи охорони здоров'я відбуваються без широкого громадського обговорення.

"Як у 2011 році реформа охорони здоров'я насаджувалася зверху, так і сьогодні. Держава перекладає свою відповідальність", - сказав він.

Голова Київської крайової організації Всеукраїнського лікарського товариства Даніель Карабаєв наголосив на необхідності якнайшвидшого прийняття законопроектів про реформування системи охорони здоров'я, які наразі зареєстровані у Верховній Раді.

"Ми чекаємо прийняття закону про лікарське самоврядування, щоб лікарі могли впливати на політику держави у сфері охорони здоров'я. Сподіваємося на ухвалення закону про медичне страхування, що наступний рік дасть можливість для змін", - сказав він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА