18:53 15.05.2017

Комітет Ради з охорони здоров'я підтримує реформу і не блокуватиме урядові законопроекти

3 хв читати

Київ. 15 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Комітет Верховної Ради з охорони здоров'я підтримує реформу галузі, але наполягає, щоб вона була ефективною, не загрожувала національній безпеці і забезпечувала українцям доступ до якісних медпослуг.

Про це на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у Києві в понеділок заявила глава комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Ольга Богомолець, коментуючи позицію комітету щодо урядового законопроекту про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів (№6327).

"Законопроект про фінансові гарантії Верховна Рада ще не розглядала. Розмови, що його хтось блокує, це інсинуації, це не відповідає дійсності. Ніхто закони не блокує, вони потрібні, потрібно знайти консенсус", - сказала вона.

О. Богомолець наголосила, що головним для законопроекту про фінансові гарантії, який Міністерство охорони здоров'я називає ключовим у питанні реформи, визначено комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

"Навіть якщо б ми його хотіли заблокувати, ми його не можемо заблокувати, тому, що він на нас не розписаний", - сказала вона.

При цьому О. Богомолець зазначила, що "є 10 днів на подання альтернативного законопроекту", тому заступник голови профільного комітету Олег Мусій подав альтернативний законопроект №6327-1 про державні фінансові гарантії забезпечення населення необхідною медичною допомогою, лікарськими засобами та послугами системи охорони громадського здоров'я.

"Є взаємне бажання робити реформи, але ми не повинні зробити гірше, ніж є. Уряду потрібно враховувати позицію депутатів. Наша задача - знайти такий формат, який би захищав людей, головна наша мета – не заощадити гроші, а забезпечити людям доступ до якісної медичної допомоги", - наголосила голова профільного комітету.

При цьому О. Богомолець зазначила, що комітет домігся ухвалення закону про автономізацію медичних установ і тепер депутати очікують від МОЗ підготовки підзаконних актів, що нададуть можливість реалізувати цей закон.

У свою чергу, О. Мусій зазначив, що "МОЗ має дослухатися до напрацювань парламентського комітету і спільними зусиллями знайти консенсус для розбудови в Україні нової системи охорони здоров'я на основі тих законопроектів, які давно є в комітеті".

Як повідомлялося, 10 квітня в парламенті були зареєстровані урядові законопроекти № 6327 "Про державні фінансові гарантій надання медичних послуг та лікарських засобів", № 6328 "Про додаткові фінансові гарантій надання медичних послуг і лікарських засобів особам, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в антитерористичній операції та забезпечують її проведення", № 6329 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України", а також законопроект 6347 – про внесення змін до закону "Про публічні закупівлі". У свою чергу, заступник голови профільного комітету Ради О. Мусій вніс низку альтернативних законопроектів.

На початку травня президент України Петро Порошенко підписав закон (№2002-VIII) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я" (про автономізацію медичних установ - ІФ).

Цей закон, ухвалений Верховною Радою 6 квітня, передбачає впровадження заходів з реформування системи охорони здоров'я України для створення мережі державних і комунальних медичних установ з достатнім рівнем самостійності для ефективного і своєчасного медичного забезпечення населення. Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію після шести місяців з дня набуття чинності.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА