12:22 04.07.2017

Генпрокуратура відкрила справу про доведення ПриватБанку до неплатоспроможності - голова правління

2 хв читати

Київ. 4 липня, ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Націоналізований ПриватБанк (Київ) за допомогою аудитора встановив системні порушення з боку колишнього менеджменту банку під час видачі позик на 133 млрд грн та їх обслуговування і направив ці матеріали до Генеральної прокуратури, заявив голова правління фінустанови Олександр Шлапак.

"Генпрокуратура сьогодні вперше відкрила кримінальні справи за ст. 218 та 220 - доведення банку до неплатоспроможності", - заявив він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

О.Шлапак уточнив, що йдеться про кредити 36 компаніям на 133 млрд грн, які було видано в жовтні-листопаді 2016 року і за рахунок яких було погашено кредити 193 інших позичальників банку, більше половина з яких мали ставку 12-12,5% річних із прив'язкою до курсу долара та реальні застави.

Голова правління уточнив, що ставка за новими кредитами становила 10,5% річних, тоді як кредитний комітет банку затвердив ставку 34% річних, а банк залучав кошти Нацбанку України під 22%, у фізичних осіб - під 19%, у юросіб - під 14,2%.

"Це вершина фінансової піраміди ПриватБанку", - зазначив О.Шлапак.

За його словами, практично всі нові позичальники не провадили господарської діяльності, були створені менше року тому і мали негативне фінансове становище.

Голова правління уточнив, що всі 36 кредитів були підписані колишнім головою правління (на той момент Олександр Дубілет - ІФ) із перевищенням повноважень. Нацбанку надавали недостовірні дані щодо непокритого кредитного ризику та несформованих резервів, а позичальників не перевіряли на пов'язаність, їхнє фінансове становище штучно завищували.

Як повідомлялося, 18 грудня 2016 року уряд за пропозицією НБУ та акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були І.Коломойський і Г.Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цього найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк був докапіталізувати на суму 116,8 млрд грн.

Минулого тижня Кабмін на підставі висновків незалежного аудитора Ernst&Young вирішив докапіталізувати ПриватБанк ще на 38,565 млрд грн для виконання ним економічних нормативів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА