14:36 20.07.2017

Сироватки від ботулізму мають розподілити регіонами - думка

2 хв читати

Київ. 20 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Надані Україні сироватки від ботулізму необхідно розподілити регіонами України, збереження усіх сироваток в Київ не дає змоги надати своєчасну медичну допомогу, вважає головний позаштатний фахівець Міністерства охорони здоров'я за фахом "інфекційні хвороби" Ольга Голубовська.

"До України надійшли 25 доз сироватки від ботулізму дуже хорошої якості. Сподіваюся, що це лише перше постачання. Але вони усі в Києві, їх треба розподілити регіонами, щоб люди не кидалися на пошуки вакцини", - сказала вона на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

О.Голубовська також зазначила, що останнім часом в Україні фіксуються випадки промислового ботулізму, що раніше не зустрічався, виникає від вживання продукції, виготовленої промисловим способом і придбаної в торгових мережах.

Водночас, за словами лікаря, в регіонах відсутня інформація про наявність вакцин у Києві, і для лікування пацієнтів з ботулізмом тамтешні лікарі часто вимушені застосовувати сироватки, які не зареєстровані в Україні.

"Це цілі детективні історії, як лікарі добувають незареєстровані сироватки, купують їх за свої гроші", - сказала вона.

О.Голубовська висловила думку про необхідність врегулювання таких ситуацій. "Необхідно передбачити механізм, що дозволяв би лікарям використати ці сироватки законно. Зараз будь-який лікар, який для рятування життя хворого використовує нелегальні сироватки, може відмовитися це робити і з точки зору закону буде правий", - сказав вона.

Крім того, вона вважає необхідним створити резервний фонд сироваток.

У свою чергу глава комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Ольга Богомолець зазначила, що в останні два роки смертність від ботулізму зросла утричі, при тому що загальний рівень захворюваності залишається на приблизно на одному і тому самому рівні.

Вона також наголосила, що Мінохорони доров'я має забезпечити наявність сироваток у регіонах.

Крім того, коментуючи механізми забезпечення сироватками, глава профільного комітету зазначила, що "нині в Україні існують усі нормативні можливості для закупівлі сироваток".

Вона уточнила, що раніше регіони самі закуповували сироватки від ботулізму, проте зараз вони не мають права цього робити, оскільки з 2014 року завершився термін реєстрації цих сироваток виробництва РФ. У 2017 році сироватки, зокрема від ботулізму, були внесені в номенклатуру закупівель міжнародними організаціями, які можуть закуповувати незареєстровані препарати.

Водночас голова Державної служби України з питань безпеки і якості харчових продуктів Володимир Лапа зазначив, що за кожним випадком захворювання на ботулізм держслужба проводить розслідування.

Крім того, він наголосив, що "за два роки мораторію на перевірки бізнес розслабився" і у продаж надходить продукція невідповідної якості.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА