15:40 22.11.2017

Transparency International Ucraine виступає за посилення контролю над порушеннями антитютюнового законодавства

2 хв читати

Київ. 22 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Організація Transparency International (TI) Ucraine виступає за посилення контролю над порушеннями антитютюнового законодавства з метою протидії втручанню тютюнових корпорацій у державну політику охорони здоров'я.

"Щоб припинити втручання тютюнових корпорацій у державну політику з охорони здоров’я в Україні, необхідно посилити контроль за порушення антитютюнового законодавства, протидіяти конфлікту інтересів у цій сфері, взаємодіяти з тютюновими корпораціями максимально відкрито, якщо цього неможливо уникнути, та інформувати громадськість і медіа про факти "лобіювання" інтересів тютюнової промисловості", - йдеться в прес-релізі Transparency International Ucraine.

Для протидії впливу тютюнових корпорацій Transparency International Ucraine та експерти інших організацій, зокрема, пропонують законодавчо закріпити обмеження взаємодії органів влади з тютюновою промисловістю.

"Якщо така взаємодія є необхідністю, потрібно забезпечити її абсолютну прозорість. Наприклад, кожен держслужбовець, уповноважений приймати рішення про регулювання або оподаткування тютюнових виробів, має письмово задекларувати реальні та потенціальні конфлікти інтересів або їх відсутність", - вважають в організації.

За словами зовнішнього експерта проекту TI Ucraine з моніторингу конфлікту інтересів у тютюновій індустрії Сергія Миткалика, "лобіювання" інтересів тютюнової промисловості є системним явищем і відбувається за кількома напрямами.

"Ми виявили, що на етапі розгляду прогресивних законопроектів, які відповідають директивам ЄС, - №2820, №4030а, цей процес починають навмисне затягувати народні депутати. На сьогодні законопроекти, які пройшли комітети, понад півроку не виставляються на голосування", - повідомив він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

За словами експерта TI Ucraine, іще одним напрямом "лобіювання" інтересів табачників є саботаж контролю над порушенням антитютюнового законодавства.

"Держпродспоживслужба, відповідно до закону, накладає штрафи, фінансові санкції на суб'єкти господарювання, тобто на власників ресторанів, барів за порушення заборони куріння. Але в законі не визначено можливість служби здійснювати перевірки. Саме слово "контрольний захід", тобто перевірка, в законі відсутнє", - зазначив С.Миткалик.

Transparency International Ucraine, Український інститут стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України, ГО "Життя" та Український центр контролю над тютюном закликають представників влади взяти в роботу ці рекомендації для протидії тютюновому впливу.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА