14:41 18.02.2021

Майже половина українців бачить необхідність у проведенні позачергових президентських і парламентських виборів у 2021 році - соціологія

3 хв читати

Київ. 18 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - 46% населення України бачить необхідність у проведенні позачергових виборів президента країни і 54% - у виборах до Верховної Ради у 2021 році, свідчать дані соціологічного дослідження Українського інституту майбутнього (UIF), проведеного з 27 січня по 5 лютого поточного року.

Згідно з даними дослідження, оприлюдненими на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер, головними проблемами, що викликають негативне ставлення до влади, 49% респондентів назвали корупцію. Ще 27% бачать причини у непрофесіоналізмі влади.

Респонденти з західної частини країни частіше називали корупцію головною перешкодою в розвитку держави, респонденти зі східної частини вважають основними проблемами непрофесіоналізм влади та зовнішнє управління. При цьому 74% населення, відповідаючи на запитання "В якому напрямі рухається країна?", відповіли, що "в неправильному". Лише 14% опитаних заявили, що Україна рухається в правильному напрямі.

Дослідження рівня довіри до окремих державних діячів і політиків засвідчило, що нинішньому президентові Володимиру Зеленському повністю не довіряють 48% населення. Якби вибори президента відбулися найближчої неділі, його підтримали б 18,4% респондентів. При цьому зазначається, що рейтинг Зеленського порівняно з червнем 2020 року знизився: тоді за нього готові були проголосувати 29,2% опитаних. У свою чергу 11,4% респондентів готові на президентських виборах підтримати кандидатуру Петра Порошенка, 9,5% - Юрія Бойка.

Зазначається, що порівняно з опитуванням у червні 2020 року збільшився й антирейтинг Зеленського. Так, на запитання "За якого кандидата ви не проголосували б за жодних обставин?" 17,8% відповіли, що за нинішнього президента. При цьому 24,8% не проголосували б за Петра Порошенка, 10,3% - за Віктора Медведчука, 9% - за Юрія Бойка, 6,5% - за Юлію Тимошенко.

Водночас у Зеленського залишається найвищий рівень довіри серед політичних діячів. Згідно з дослідженням, йому цілком довіряють 12% населення.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, 15,8% усіх респондентів підтримали б партію "Опозиційна платформа - За життя", 13,1% - партію "Слуга народу", 11,8% - "Європейську солідарність", 8,6% - "Батьківщину". Зазначається, що рейтинг партії "Слуга народу" значно знизився: в червні 2020 року цю партію були готові підтримати 27,1% опитаних.

Водночас, згідно з дослідженням антирейтингу партій парламенту, 22% респондентів за жодних умов не проголосували б за партію "Європейська солідарність", 17,8% - за "Опозиційну платформу - За життя", 15,6% - за партію "Слуга народу".

Дані свідчать, що рівень довіри до органів місцевої влади загалом вищий, ніж до органів центральної влади. Чверть респондентів (26%) зазначили, що місцева влада представляє інтереси населення, 35% респондентів зазначили, що місцева влада представляє інтереси місцевих еліт, 27% зазначили, що інтереси великого бізнесу. Найвищий рівень довіри зафіксовано до мерів - 48%.

Найбільше українці довіряють армії - 53%, ЗМІ - 34% і національній поліції - 31%. Найменшу довіру в Україні мають антикорупційні органи НАБУ і САП - по 10%, а також Вищий антикорупційний суд - лише 8%.

На запитання "Що може підвищити ефективність влади?" 39% відповіли, що це повне перезавантаження влади. При цьому вони зазначили, що до неї мають прийти молоді та компетентні люди, які раніше не були в політиці, але мають досвід в інших сферах діяльності. 34% хочуть побачити прихід сильного лідера, 19% бачать необхідність зміцнення наявної центральної влади новими професіоналами, 17% - досвідченими професіоналами, які були при владі раніше.

Соціологічне дослідження про соціально-політичні настрої українців проводив з 27 січня по 5 лютого 2021 року Український інститут майбутнього за сприяння "Нью Імідж Маркетинг Груп".

Опитування проводилося серед 2400 респондентів віком 18 років і старше з усіх регіонів України (крім тимчасово окупованих територій АРК і ОРДЛО), які були опитані методом face-to-face. Статистична похибка дослідження не перевищує 2,05%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА