14:16 26.07.2021

Сторона захисту вважає необґрунтованою підозру стосовно "голосіївського стрілка" - адвокат

3 хв читати

Київ. 26 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Сторона захисту вважає необґрунтованою підозру стосовно Івана Мартинюка, який 7 липня поранив поліцейського та двох цивільних у Голосіївському районі Києва, а також просить Державне бюро розслідувань визнати його потерпілим.

"На сьогодні Мартинюк Іван утримується під вартою, оскільки стосовно нього було обрано найсуворіший запобіжний захід - тримання під вартою на термін 60 днів. Щодо самої підозри, а також її обґрунтування. Сторона захисту вважає, що підозра необґрунтована", - сказала адвокат Мартинюка Тетяна Охрімчук на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

За її словами, немає жодних доказів у матеріалах кримінального провадження, що перебувають у Голосіївському управлінні Національної поліції, щодо законності дій саме співробітників поліції, які прибули на виклик 7 липня.

"Будь-яка процесуальна дія, а саме така, як обшук або огляд житла, згідно з нормами Кримінального процесуального кодексу, зобов'язує співробітника поліції мати рішення слідчого судді на обшук або огляд. Це чітко прописано в Кримінальному процесуальному кодексі, стаття 223. Але на вимогу Івана Мартинюка показати це рішення, пред'явити його, співробітники поліції не надали такого документа", - уточнила адвокат.

Крім того, Охрімчук повідомила, що у відповідь на її адвокатський запит про існування будь-яких рішень за пошуковою системою "Прізвище, ім'я по батькові: Мартинюк Іван Васильович" або ж "об'єкт нерухомості за адресою: проспект Голосіївський, 58, кв. 112", в Голосіївському райсуді Києва поінформували, що таких рішень немає і не було до 7 липня 2021 року.

"Будь-яких рішень на обшук або ж огляд цього приміщення немає. Тобто, очевидно, що співробітники поліції все-таки не мали жодних законних прав бути присутніми, заходити чи здійснювати будь-які процесуальні слідчі дії у цьому об'єкті нерухомості", - зазначила адвокат.

За її словами, в діях співробітників поліції є ознаки злочину, які кваліфікуються за частиною 2 статті 162 Кримінального кодексу України (незаконне проникнення в житло посадовою особою). У зв'язку з цим Охрімчук вже звернулася із заявою до Державного бюро розслідувань.

Водночас адвокат звернула увагу на ненадання відеозаписів із нагрудних камер відеофіксації відповідних співробітників поліції.

"Сторона захисту доходить висновку, що ці співробітники поліції просто-напросто були не при виконанні своїх службових повноважень, а тому дії, які кваліфікуються за статтею 348 стосовно Івана Мартинюка, очевидно, є неправдивими і не потрапляють під цю кваліфікацію", - додала Охрімчук.

Крім того, сторона захисту звернулася із заявою до ДБР, щоб у цьому кримінальному провадженні Мартинюка визнали потерпілим, оскільки було порушено, зокрема, право на недоторканність житла.

Як повідомлялося, 7 липня приблизно о 11:00 житель квартири в будинку на Голосіївському проспекті через зачинені двері здійснив постріли з мисливської рушниці в бік правоохоронців, які прибули на виклик, поранивши при цьому одного поліцейського, а також двох цивільних осіб, що стояли поруч. Патрульний дістав вогнепального поранення лівої кисті з множинними переломами кісток, ще один потерпілий - вогнепального поранення голови, шиї, грудної клітини і живота, інша людина - осколкових ушкоджень правого плечового суглоба.

Зловмисник відмовлявся відкрити двері, погрожував відкрити вогонь і зробив спробу підпалити квартиру. Задля затримання стрілка було проведено спецоперацію із залученням спецназу. Під час невідкладного обшуку в квартирі було виявлено та вилучено рушницю, з якої імовірно було скоєно постріли. Слідчі дії тривають.

8 липня слідчі поліції повідомили йому про підозру. Дії підозрюваного кваліфіковано як замах на вбивство працівника правоохоронного органу у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків і замах на вбивство двох осіб (ст. 348 КК України, ч. 2 ст. 15, п. 1 ч. 2 ст. 115 КК України).

До Голосіївського районного суду було направлено клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 9 липня суд взяв під варту так званого голосіївського стрілка до 5 вересня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА