16:21 07.12.2021

Шкідливі звички та серцево-судинні захворювання найбільше підвищують ризики постковідного синдрому - думка

2 хв читати

Київ. 7 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Шкідливі звички та серцево-судинні захворювання підвищують ризики постковідного синдрому, таку думку висловили експерти на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

"Найбільша смертність і в гострій або підгострій фазі захворювання, і в постковідному періоді спостерігається у пацієнтів з коморбідністю: в пацієнтів з артеріальною гіпертензією на тлі ішемічної хвороби серця або цукрового діабету, в пацієнтів із надмірною масою тіла й у курців", - сказала старша наукова співробітниця відділу клінічної аритмології та електрофізіології ДУ "ННЦ "Інститут кардіології імені акад. М.Д.Стражеска" Ольга Срібна.

Окрім цього, під час постковідного синдрому в курців може розвинутися бульозна емфізема, пояснив торакальный хірург Євген Симонець.

"Кількість пацієнтів із бульозною емфіземою, яка діагностується на тлі перенесеного COVID-19, збільшилася у кілька разів (...) Існує цілий комплекс чинників, який впливає на розвиток бульозної емфіземи легенів, основним є куріння", - сказав Симонець.

Він також запропонував звернути увагу на альтернативні системи доставки нікотину пацієнтам, які не можуть відмовитися від шкідливої звички.

Професор кафедри неврології, психіатрії та фізичної реабілітації Київського медичного університету Ольга Осокіна зазначила, що під час коронавірусної інфекції порушуються біохімічні процеси в головному мозку.

"Коронавірусна інфекція впливає на нейротрансмітерні системи головного мозку, тобто порушуються біохімічні процеси в головному мозку. Ми точно можемо сказати, що порушується система дофаміну, серотоніну, глутамату та ГАМК-ергічна система мозку. Це потребує подальшого вивчення", - зазначила Осокіна.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА