14:35 21.08.2023

Війна Росії проти України остаточно розвіяла міф про братерство російського та українського народів - соцопитування

2 хв читати
Війна Росії проти України остаточно розвіяла міф про братерство російського та українського народів - соцопитування

Війна Російської Федерації проти України звела нанівець міфологему радянських часів про братерство російського та українського народів, про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова 23-31 травня 2023 року.

"Однією з основоположних міфологем радянських часів була міфологема "братерства російського та українського народів". Гібридна і повномасштабна війни Росії проти України дискредитували ідею братерства російського й українського народів", - заявив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко під час презентації результатів дослідження на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

За його словами, 43,2% респондентів вважають, що українці та росіяни ніколи не були братніми народами. У 2017 р. такої думки дотримувалися 16% респондентів.

Водночас 47,7% опитаних вважають, що українці та росіяни раніше були братніми народами, але вже такими не є (у 2017 році так вважали 49,6% респондентів). Лише 3,8% респондентів вважають, що українці та росіяни були і залишаються братніми народами (у 2017 році цей показник сягав 27,2%). Не змогли відповісти на запитання 5,3% (у 2017 р. - 7,1%).

Міщенко звернув увагу, що порівняно з 2017 р. особливо помітними є зміни, що відбулися в думках у жителів східного і південного регіонів. За його словами, якщо у 2017 р. 52% жителів сходу вважали, що "українці та росіяни завжди були й залишаються братніми народами", то у 2023 р. цю точку зору тут поділяють лише 10%. У південному регіоні частка тих, хто дотримується такої думки, знизилася з 45% до 3%.

У східному та південному регіонах більшість опитаних (відповідно 53% і 72,5%) тепер вважають, що українці та росіяни раніше були братніми народами, але вже такими не є. Таку позицію в центральному регіоні поділяють 48% респондентів, а 43% вважають, що українці та росіяни ніколи не були братніми народами. У західному регіоні 61,5% жителів дотримуються думки, що українці та росіяни ніколи не були братніми народами.

Опитування проводили методом face-to-face у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та Києві, а також на територіях, які контролює уряд України і де не тривають бойові дії, - у Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях.

Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Опитування проводили в рамках проєкту програми MATRA, що фінансується посольством Нідерландів в Україні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА