15:46 11.10.2023

Опитування: 64% респондентів ставляться негативно до проведення виборів в Україні до завершення війни

2 хв читати
Опитування: 64% респондентів ставляться негативно до проведення виборів в Україні до завершення війни

У вересні 64% респондентів поставилися негативно до ідеї проведення загальнонаціональних виборів в Україні до завершення війни, 15% - позитивно і 21% - не визначилися. Про це свідчить опитування, проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 вересня 2023 року в рамках Програми сприяння громадській активності "Долучайся!".

Зазначається, що 36% респондентів обґрунтовує негативне ставлення до проведення виборів тим, що в країні немає грошей, 32% - у зв'язку з тим, що законодавство України не дає змоги проводити вибори в період дії воєнного стану, 31% респондентів вважають, що буде проблематично гарантувати безпеку учасникам голосування.

Також 29% респондентів зазначають, що під час воєнного стану неможливо дотримуватися стандартів демократичності виборів у зв'язку з тимчасовим обмеженням політичних прав і свобод громадян, а 26% вважають, що неможливо організувати вибори на тимчасово окупованих територіях. Крім цього, 24% опитаних відповіли, що буде проблематично організувати голосування для українських біженців, які перебувають за кордоном, а 22,5% - для військовослужбовців, котрі перебувають у місцях бойових дій.

Також у 14% респондентів причиною негативного ставлення до виборів є випадок, якщо дозволять онлайн-голосування, оскільки ворожі спецслужби можу втрутитися в цей процес, 13% вважають, що є небезпека посилення внутрішньополітичних конфліктів, а 11% - що можливе тимчасове скасування воєнного стану для проведення виборів негативно позначиться на безпеці країни, 9% вважають, що членів виборчих комісій, спостерігачів і кандидатів на виборні посади можуть мобілізувати.

Із тих, хто підтримує ідею проведення виборів, 6% вважають, що це необхідно для підтримки демократії в країні, 5% - щоб продемонструвати, що Україна є демократичною державою, по 5% опитаних вважають, що необхідно змінити чи оновити владу, 5% також вважають, що проведення виборів сприятиме розгортанню дискусії в суспільстві щодо наявних проблем у країні та способів їх розв'язання.

У разі проведення виборів 15% опитаних голосуватимуть за ті політичні партії, які існують, 24% - за новостворені політичні сили, 31% відповіли, що для них не матиме значення, новостворена це партія чи вона існувала й раніше.

Опитування проводилося методом face-to-face у 22 областях України, а також у м. Києві, в Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях - тільки на тих територіях, які контролює уряд України. Було опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками агресії РФ, зокрема вимушеної евакуації громадян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА