16:39 11.10.2023

Громадяни України найбільше довіряють своїм Збройним силам - опитування

3 хв читати
Громадяни України найбільше довіряють своїм Збройним силам - опитування

Понад 90% громадян довіряють Збройним силам України - такими є результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова 21-27 вересня в рамках Програми сприяння громадській активності "Долучайся!".

Згідно з дослідженням, презентованим в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу, Збройним силам України довіряють 93% опитаних, добровольчим загонам - 85%, волонтерським організаціям - 84%, Державній службі з надзвичайних ситуацій - 83%, Національній гвардії - 81%, Державній прикордонній службі - 76,5%.

Далі рейтинг довіри до інститутів суспільства розподілився так: президент України (72%), Міністерство оборони (71%), Служба безпеки (66%), громадські організації (60,5%), церква (59%), Національна поліція (57%), голова міста (селища, села), в якому живе респондент (54%).

Опитані частіше висловлюють довіру, ніж недовіру, до ради міста (селища, села), в якому живе респондент (відповідно 49% і 41%), ЗМІ України (47% і 43%), Національного банку (46% і 42%), уповноваженого Верховної Ради з прав людини (44% і 31%).

Водночас більшість респондентів не довіряють політичним партіям (74%), державному апарату (чиновникам) (72%), судам (судовій системі загалом) (70%), Верховній Раді (64%), прокуратурі (61%), уряду (60%), комерційним банкам (59%), Національному антикорупційному бюро (53%), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та Національному агентству з питань запобігання корупції (по 52%).

Респонденти висловлюють більше недовіри, ніж довіри, профспілкам (їм не довіряють 46%, тоді як довіряють 25%).

Попри те, що партіям довіряють лише 14% респондентів, відповідаючи на запитання, чи бачать вони серед наявних політичних сил ті, яким можна було б довірити владу в повоєнний період, ствердну відповідь дають дещо більше респондентів - 27%. Однак це менше, ніж у липні 2023 р. (38,5%).

52% опитаних громадян упевнені, що політична сила, якій можна буде довірити владу в післявоєнний період, може з'явитися з середовища військовослужбовців. 30% респондентів дотримуються думки, що така партія може з'явитися з волонтерського середовища (що на 5% більше, ніж у липні 2023 року), 25% - із кола гуманітарної або технічної інтелігенції (на 7% більше, ніж у липні 2023 року), 23% - із політичних партій, які вже існують (на 3% менше, ніж у липні), 19% - з організацій громадянського суспільства, 8% - із бізнес-середовища.

62% із тих, хто вважає, що партіям, які вже існують, можна довірити владу в повоєнний період, відповіли, що така політична сила може з'явитися з політичних партій, які вже функціонують.

Опитування проводилося методом face-to-face у 22 областях України, а також у м. Києві, в Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях - тільки на тих територіях, які контролює уряд України. Було опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками агресії РФ, зокрема вимушеної евакуації громадян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА