12:59 31.10.2023

Активну участь у громадській діяльності беруть 18% українців - соцопитування

2 хв читати
Активну участь у громадській діяльності беруть 18% українців - соцопитування

В Україні 18% громадян вважають себе залученими до активної громадської діяльності, свідчать дані опитування соціологічної служби Центру Разумкова, представлені на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

"Частка тих, хто відповідає, що залучений до активної громадської діяльності, зросла порівняно з 2019 р. з 10% до 18%. Залученість до громадської діяльності суттєво зростає зі зростанням рівня освіти респондентів - з 10% серед тих, хто має загальну середню освіту, до 25% серед тих, хто має вищу освіту", - зазначається в дослідженні.

Водночас жителі сіл говорять про свою залученість до громадської діяльності частіше, ніж жителі міст (відповідно 23% і 15%), люди з високими доходами частіше, ніж люди з низькими доходами (11% серед тих, хто відповідає, що "ледве зводить кінці з кінцями", і 20% серед тих, хто вважає себе забезпеченим).

Частка тих, хто висловлює готовність об'єднуватися з іншими громадянами в громадські організації для захисту своїх прав та інтересів, порівняно з 2019 р. зросла з 30% до 44%. Готовність до цього висловили 84% уже залучених до активної громадської діяльності та 34% тих, хто до неї не залучений (що може свідчити про потенціал розвитку громадянської активності). Ті респонденти, які відповідають, що хотіли б краще розумітися на політиці, частіше висловлюють готовність об'єднуватися з іншими громадянами, аніж ті, хто не висловлює такого бажання (59% і 28% відповідно).

Серед чоловіків частка готових до об'єднання в громадські організації дещо вища, ніж серед жінок (46% проти 41,5%). Готовність до такого об'єднання найменше виражена у старшій віковій групі (35%, тоді як в інших вікових групах від 45% до 49%). Частіше її виражають жителі Західного і Центрального макрорегіонів (45,5% і 46% відповідно), ніж Південного і Східного макрорегіонів (38% і 39% відповідно).

Соцслужба Центру Разумкова проводила опитування з 21 до 27 вересня методом face-to-face у підконтрольних регіонах України серед 2 016 респондентів у межах програми сприяння громадській активності "Долучайся!", яку фінансує агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками агресії РФ, зокрема вимушеною евакуацією громадян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА