13:27 31.10.2023

Більшість громадян України вважають за необхідне мати знання про політику - опитування

2 хв читати
Більшість громадян України вважають за необхідне мати знання про політику - опитування

Більшість громадян України вважають за необхідне мати мінімум знань про політичну систему і політику, щоб ефективно використовувати свої конституційні права і свободи, і згодні з тим, що держава має гарантувати можливість отримання цих знань.

Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 21 до 27 вересня 2023 року в межах Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, представлені на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Згідно з результатами опитування, 82,4% респондентів "згодні" і "скоріше згодні" з необхідністю мати знання про політику. До протилежної думки схиляються тільки 11,2% опитаних. Не змогли відповісти 6,4%.

При цьому 65,7% респондентів вважають, що в Україні не існує цілісної системи політичної освіти, яка охоплювала б, зокрема, й доросле населення. Протилежної думки дотримуються 16,8% опитаних. 17,4% громадян не змогли відповісти.

30,8% респондентів готові брати участь у безкоштовних програмах політичної освіти для громадян. 21,9% обрали варіант відповіді "можливо, не впевнений". 35,9% не готові брати участь у таких програмах. 11,4% - не змогли відповісти.

Більшість громадян (74,9%) вважають, що в сучасних умовах в Україні військово-патріотична освіта має бути обов'язковою складовою громадянської освіти. 11,4% опитаних таку думку не поділяють, а 13,7% відповісти не змогли. 73,6% опитаних вважають, що до організації та здійснення програм, проєктів і заходів із громадянської освіти мають залучатися ветерани війни проти російського агресора. 10,9% із цим не згодні, 15,5% не змогли відповісти.

Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях - тільки на тих територіях, які контролює уряд України і на яких не ведуться бойові дії).

Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА