15:07 12.03.2014

Звернення Асоціації "Виробників ліків України" до Міністра охорони здоров’я України Мусія О.С.

4 хв читати

Шановний Олеже Степановичу!

Асоціація "Виробники ліків України", членами якої є провідні вітчизняні фармацевтичні підприємства, засвідчує повагу і, підтримуючи зміни, що відбулися в державі, та курс на удосконалення і подальшу розбудову фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я, звертається з проханням про зустріч.

Довідково:

На фармацевтичному ринку України присутня продукція 116 вітчизняних виробників, серед яких 22 – виробляють лікарські засоби з часів СРСР. Загальний обсяг ринку лікарських засобів за 2013 рік становить 36,2 млрд грн, з яких: 30,4 млрд. грн за 1,27 млрд. упаковок (роздрібна аптечна торгівля); 5,8 млрд грн за 162 млн уп. (госпітальний сектор).

Частка вітчизняної продукції у грошовому виразі складає 30% порівняно з іноземною (70%), а в натуральному виразі (упаковках) становить 65% порівняно з іноземною (35%). Частка вітчизняної продукції у госпітальному секторі у грошовому виразі складає 42% порівняно з іноземною (58%), а в натуральному виразі (упаковках) - 84% порівняно з іноземною (16%).

Обсяг реалізованої фармацевтичної продукції вітчизняними підприємствами 2013 році у грошовому виразі склав понад 11721,3 млн грн (1466,44 млн дол. США), що на 19,7% більше, ніж за відповідний період 2012 року.

В Україні введені в дію, єдині з країнами ЄС, обов’язкові вимоги відповідності вітчизняних фармацевтичних виробництв Належній виробничій практиці (GMP), а також вимоги відповідності вітчизняних дистриб’юторів Належній практиці дистрибуції (GDP).

Станом на 11.02.2014р. в Україні зареєстровано 13024 лікарських засобів, з яких 3695 лікарських засобів вітчизняного виробництва та 9329 лікарських засобів іноземного виробництва (включаючи 10222 готових лікарських засобів: 3221 – вітчизняного виробництва та 7001 – іноземного виробництва).

Продукція українського виробництва експортується до 62-х країн світу та продається на ринках Європи, Північної Африки, Східної Азії, та країн Ближнього Сходу. Рівень обсягу експорту становить близько 20% від загального обсягу виробництва продукції. Порівняно з 2011р. у 2012 р., рівень обсягу експорту зріс, як у національній валюті (25,1%) так і у доларах США (24,8%), що становить 1945,58 млн грн та 243,46 млн дол. США відповідно. Рівень обсягу експорту фармацевтичної продукції у 2013 році, у порівнянні з 2012 р., майже не змінився, як у національній валюті так і у доларах США (+1,8%), та становить 1981,37 млн грн та 247,89 млн дол. США відповідно.

Позитивними факторами, які сприяють зміцненню ринкових позицій вітчизняних підприємств, у тому числі зростанню експортного потенціалу, є концентрація виробничих потужностей на розширенні виробництва генериків, попит на які суттєво зростає в останні роки; сертифікація виробничих процесів на відповідність GMP – стандартам; цінова привабливість фармацевтичної продукції українського виробництва.

Вітчизняні фармацевтичні підприємства забезпечують дві третини потреби українських пацієнтів в лікарських засобах в упаковках (натуральному виразі) за показниками продажів (65% (вітчизняні) порівняно з 35% (імпортні).

Середня вартість упаковки лікарського засобу вітчизняного виробництва у 4 рази дешевше імпортного, та у 2013 р. становила 10,2 грн, а іноземного – 42,2 грн. Від загального обсягу продажів в Україні, на госпітальний сегмент ринку припадає, близько 7-10%, що пов'язано з залежністю обсягів закупівель від державного фінансування. У структурі продажів лікарських засобів (в натуральному вимірі) на низький та середній ціновий сегменти припадає близько 85–90% загального обсягу реалізації, що характерно для країн з відсутністю обов’язкового загальнодержавного медичного страхування.

Частка 20 провідних вітчизняних фармацевтичних підприємств становить на фармацевтичному ринку України 25,7% у грошовій і 53,2% в товарній формі.

Структура виробництва готових лікарських засобів включає всі лікарські форми, які має світова фармацевтична промисловість.

В Україні наявні ресурси для активізації розвитку соціально-економічного, науково-дослідного (інноваційного) та експортного потенціалу вітчизняної фармацевтичної продукції. Фармацевтична промисловість України володіє достатніми проектними потужностями для випуску широкого асортименту лікарських засобів, оновлює технології виробництва, створює наукові центри з розробки та впровадження нових лікарських засобів, і такі центри вже діють на базі ПАТ "Фармак", ПАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", ТДВ "ІнтерХім", ТОВ "Юрія Фарм" та інших.

В умовах стрімких економічних і політичних змін, які відбуваються в Україні, вирішення завдань, що стоять перед фармацевтичним сектором галузі охорони здоров’я, потребує спільної роботи інститутів громадянського суспільства та МОЗ України.

У цьому контексті, просимо Вас, шановний Олеже Степановичу, зустрітися з представниками вітчизняних виробників ліків задля обговорення розвитку фармацевтичної промисловості, забезпечення населення України доступними за ціною, якісними та ефективними лікарськими засобами у необхідному асортименті, та оперативного вирішення нагальних питань, в тому числі, кадрового забезпечення.

Сподіваємося, що така зустріч надасть суттєвий імпульс розвитку співробітництва.

За дорученням підприємств, з повагою,

Президент Асоціації П.І. Багрій

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА