12:30 03.06.2016

Івано-Франківські лікувальні заклади вже завтра можуть залишитись без гарячої води

2 хв читати

Через значну заборгованість ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" перед постачальником НАК "Нафтогаз України", 7 лікувальних закладів Івано-Франківська залишаться без гарячого водопостачання. Адже вже другий місяць поспіль тепловики не отримують від НАК "Нафтогаз України" підтвердження номінації природного газу. Це означає, що газорозподільна компанія ПАТ "Івано-Франківськгаз" не має права розподіляти такому підприємству газ.

Нагадаємо, відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем та Закону України "Про ринок природного газу", відбір природного газу з газорозподільної системи можливий лише за наявності у споживача підтверджених обсягів природного газу (тобто номінацій на відповідний розрахунковий період) та відсутності заборгованості перед газорозподільним підприємством. Наразі ТКЕ заборгувало ПАТ "Івано-Франківськгаз" за розподіл блакитного палива 7 млн. грн.

Між іншим, ситуація з відсутністю номінації повторюється з місяця в місяць. На початку квітня, із-за аналогічної проблеми, після попереджень, від газопостачання були відключені всі теплопостачальні підприємства області. Розуміючи соціальну важливість роботи закладів медицини, природний газ продовжили отримувати лише котельні, які забезпечують теплопостачанням медустанови Івано-Франківщини. Однак, ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" за цей час так і не врегулювало дане питання із своїм постачальником і тим самим залишає лікувальні заклади без гарячої води.

"ПАТ "Івано-Франківськгаз" повинно щомісяця звітувати перед УТГ "Укртрансгаз" про обсяги розподіленого споживачам газу. У випадку, якщо оператор газотранспортної системи фіксує використання споживачем газу без підтвердженої номінації, то до газорозподільного підприємства застосовуються штрафні санкції. Тому фактично несанкціоновано відібраний енергоресурс призводить до збитків газорозподільної компанії", – пояснює в.о. заступника голови правління ПАТ "Івано-Франківськгаз" Віктор Кедик.

А це означає, що "Івано-Франківськгаз" буде змушене застосувати до "Івано-Франківськтеплокомуненерго" штрафні заходи в розмірі подвійної вартості спожитого без підтверджених номінацій газу, що передбачено Кодексом газорозподільних систем.

Окрім того, в "Івано-Франківськгазі" звертають увагу на те, що ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" потрібно погасити заборгованість за розподіл блакитного палива. Нагадуючи, що тарифна виручка за транспортування природного газу є єдиним джерелом фінансування діяльності газорозподільного підприємства, зокрема утримання в належному стані мереж, виконання програми по безкоштовному встановленні лічильників, забезпечення роботи АДС, а також виплата заробітної плати працівникам.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА