15:47 25.11.2016

Українська енергетична біржа вперше в Україні запровадила торги TERM-контрактами

2 хв читати

У четвер, 24 листопада 2016 року, на електронному торговому майданчику Української енергетичної біржі вперше в Україні було проведено торги нафтопродуктами українського виробництва в режимі диференціалів або TERM-контрактами. ПАТ «Укргазвидобування» в рамках TERM-контрактів запропонувало до реалізації 108 тис. тон пального виробництва Шебелинського НПЗ, в тому числі 60 тис. тон бензину А-92 стандарту Євро 4 та 48 тис. тон дизельного пального стандарту Євро 5.

На торгах було реалізовано 36 тис. т дизельного пального з премією в діапазоні 25-27,5 дол/т до котирувань міжнародного інформаційного агентства Platts у Північно-Західній Європі.

Експерт паливного ринку Олександр Сіренко, коментуючи результати торгів, зазначив: «Успішні торги Укргазвидобування в рамках довгострокових контрактів — це свідчення того, що ринок повірив у якість і стабільність вітчизняного виробника. Це початок нового тренду на українському ринку пального. Відтепер Шебелинський НПЗ як за якістю продукції, так і за ефективністю інструментів продажу може конкурувати з іноземними постачальниками».

«Сьогоднішні торги TERM-контрактами від „Укргазвидобування“ відкрили нову сторінку в розвитку біржової торгівлі в Україні. До цього дня жоден український виробник не мав можливості проводити прозорі біржові торги TERM-контрактами з використанням анонімної електронної системи. Сьогодні він має можливість їх використовувати і я дуже радий, що таку унікальну можливість надає саме Українська енергетична біржа. „Укргазвидобування“ зарекомендувало себе не тільки як провідний виробник якісного національного пального, але як лідер із запровадження торгівельних інновацій. Це дозволило запустити ліквідний спотовий ринок і згодом торги на експорт, у яких беруть участь світові трейдери, а сьогодні — TERM-контракти. Велика кількість покупців свідчить про значний інтерес з боку учасників ринку до таких інструментів. Ми сподіваємося, що таку практику прозорої реалізації продукції будуть брати на озброєння всі українські компанії паливно-енергетичного сектору: адже сьогодні ми стали свідками запровадження в Україні найкращих світових практик реалізації нафтопродуктів», — прокоментував Олексій Ластовець, заступник голови Біржового комітету ТБ «Українська енергетична біржа».

Нагадаємо, що ПАТ «Укргазвидобування» у 2016 році завершило ряд проектів з модернізації Шебелинського НПЗ, що дозволило повністю перейти на випуск світлих нафтопродуктів виключно стандартів Євро 4 та Євро 5. Якість продукції та відповідність встановленим стандартам та вимогам підтверджується паспортами якості та сертифікатами відповідності.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА