15:54 20.12.2017

Деякі благодійні фонди намагаються дестабілізувати ситуацію в Україні та Польщі, - польський журналіст Ярослав Якимчик

3 хв читати

19 грудня під час прес-конференції в інформагенції "Інтерфакс-Україна", польський журналіст Ярослав Якимчик розповів про розслідування, яке розпочато у Польщі стосовно діяльності фундації "Відкритий діалог". За його словами,  діяльністю цієї організації, яка має представництва у Варшаві, Києві та Брюсселі, польські ЗМІ і політики зацікавились після того, як один із керівників фонду Бартош Крамек відкрито закликав до повалення польського уряду. Мова іде про намір спровокувати в Польщі революцію, яка калькує український Майдан і враховує його досвід. Зокрема "Відкритий діалог" закликає до несплати податків, масових демонстрацій і страйків, створення наметових містечок з імунітетом депутатів від опозиції, блокування помешкань політиків.

"Відкритий діалог" легально діє в Україні, заявляючи про участь у волонтерському руху та опіку військовополоненими та політв’язнями. Але на думку польських експертів, ця структура є частиною "агентів впливу" Росії. За словами експерта, фундація "Відкритий діалог" спонсорується і керується громадянами Росії. Президент фундації, дружина Крамека - Людмила Козловська, - родом із Севастополя, отримала російське громадянство після анексії Криму Росією. Також з’ясувалось, що спонсори Фонду та частина його керівництва також мають російські паспорти, регулярно відвідують Москву, зустрічаються з російськими високопосадовцями і навіть є власниками бізнесу в окупованому Криму. Донори фонду мають стосунок до російського ВПК.

Діяльність ФВД була ретельно проаналізована в Польщі, і міститься у так званому "звіті Марцина Рея". Де, зокрема, є висновки: "Діяльність фонду "Відкритий діалог" тісно пов'язана з російською армією. Фонд має численні військові контракти, гроші від яких призначені для забезпечення його діяльності… Крім того, нечітке фінансування діяльності фонду юридичними особами з України та Росії дозволяє зробити висновок про те, що цей фонд є не чим іншим, як російським інструментом, який призначений для відмивання брудних грошей, що надходять з Росії та України під виглядом боротьби за демократію в Польщі".

Під час прес-конференції політичний консультант Катерина Одарченко підкреслила, що польське розслідування є дуже ґрунтовним і показовим для України, адже привертає увагу до питань відкритості фінансування різноманітних фондів. Адже саме фінансові джерела часто є показником справжніх цілей діяльності тих чи інших структур. Експерт Фонду громадської безпеки Юрій Гавриленко додав, що представлені польською стороною дані свідчать про те, що проблема діяльності «п’ятої колони» Кремля в Україні вирішується поверхнево. На думку експерта, поляки зробили справу в тому числі і за своїх українських колег, адже такого роду дослідження мало б вестись і в Україні. Експерти сходяться на думці, що польський скандал із викриттям "Відкритого діалогу" повинен мати відповідні наслідки в Україні. Якщо організація, яка фінансується Росією і управляється її громадянами, займається розхитуванням внутріполітичного становища у Польщі, то неважко уявити собі її наміри і в Україні.

Польський журналіст Ярослав Якимчик

Інтерфакс-Україна не несе відповідальності за зміст цього пресс-релізу.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА