17:52 11.10.2013

"Свобода" розцінюватиме вилучення червоно-чорних прапорів перед матчем Україна-Польща як дискримінацію українців за національною ознакою

3 хв читати
"Свобода" розцінюватиме вилучення червоно-чорних прапорів перед матчем Україна-Польща як дискримінацію українців за національною ознакою

Будь-які перешкоди у використанні прапорів Української повстанської армії (УПА) або інших патріотичних символів української історії під час футбольного матчу між збірними України та Польщі 11 жовтня в Харкові, які чинитимуть правоохоронці або посадові особи, ВО "Свобода" розцінюватиме як дискримінацію українців за національною ознакою.

Як йдеться в оприлюдненій у п'ятницю заяві ВО "Свобода", ні прапор УПА, ні інші патріотичні символи української історії не заборонені ФІФА або УЄФА, а діяльність керівників ОУН-УПА Степана Бандери та Романа Шухевича не було засуджено ні українськими, ні міжнародними державними організаціями.

Також у "Свободі" застерігають керівника Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна від натяків і прямих звинувачень українських уболівальників, через які українську збірну нібито можуть позбавити очок у турнірній таблиці".

"Деяким "губернаторам" потрібно спочатку звернути увагу на нацистські номери власної машини і замінити їх, а потім базікати, демонструючи свою параноїдальну сутність, коли всюди бачаться фашисти. У час, коли національній футбольній дружині потрібно максимум підтримки, керівник Харківщини дозволяє собі нахабно ображати українських вболівальників з різних куточків нашої країни", - наголошується в заяві політсили.

У "Свободі" наголосили, що всі особи, які перешкоджатимуть уболівальникам використовувати червоно-чорні прапори, іншу символіку та атрибути, "будуть притягнуті до кримінальної відповідальності".

Як повідомлялося, 27 вересня Дисциплінарний комітет ФІФА ухвалив рішення про те, що відбірковий матч чемпіонату світу 2014 року між збірними України та Польщі з футболу 11 жовтня в Харкові відбудеться без глядачів.

Таке рішення було ухвалено на підставі рапортів арбітра та інспектора матчу Україна - Сан-Марино, що відбувся 6 вересня у Львові, а також доповіді спостерігача організації FARE про расистські та дискримінаційні прояви, яких, на його думку, припустилися місцеві вболівальники, "вивішуючи неонацистські прапори, імітуючи крики і жести мавп, а також демонструючи нацистське вітання".

3 жовтня стало відомо, що матч у Харкові відбудеться за присутності глядачів, оскільки санкції ФІФА до Федерації футболу України за матч Україна - Сан-Марино були припинені (лише на один матч ) на час розгляду апеляції української сторони.

7 жовтня президент України Віктор Янукович у своєму дорученні запропонував генпрокурору Віктору Пшонці надати правову оцінку діям вболівальників, на які звернув увагу Дисциплінарний комітет ФІФА до 19 жовтня.

10 жовтня ФФУ та ФК "Металіст" попросили вболівальників відмовитися від піротехніки і банерів образливого змісту на стадіоні під час матчу між збірними України та Польщі.

"Федерація футболу України та ФК" Металіст" переконливо просять вас відмовитися від використання піротехніки, не кидати сторонні предмети на підлогу, шанобливо ставиться до учасників гри, не проносити банери з образливим змістом. Не забувайте, що поруч з вами на стадіоні перебувають літні люди, жінки і діти. На стадіонах нашої країни немає місця прояву расизму і ксенофобії!", - йдеться у зверненні до вболівальників, опублікованому на офіційному сайті ФК "Металіст".

Водночас 10 жовтня народний депутат України Ігор Швайка (фракція "Свобода") заявив, що українські вболівальники під час матчу української збірної з Польщею в Харкові 11 жовтня використовуватимуть синьо-жовту та червоно-чорну символіку.

"У нас є інформація, що вболівальники Львова, Києва, Дніпропетровська, Харкова, Одеси будуть рівномірно використовувати під час матчу синьо-жовті та червоно-чорні троянди" (шалики уболівальників - ІФ), - повідомив І. Швайка на брифінгу в четвер у Києві.

Він наголосив, що спроба місцевої влади Харкова заборонити вхід на стадіон із червоно - чорною символікою зумовить лише "закупівлю нової партії такої символіки".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Від початку повномасштабного вторгнення РФ загинули вже 456 українських спортсменів і тренерів

Світоліна пройшла в 1/8 фіналу турніру WTA 1000 у Римі

Ломаченко повернув собі титул чемпіона світу в легкій вазі за версією IBF

Україна вимагає відсторонити від олімпійської кваліфікації екіпажі російських і білоруських веслувальників - НОК

Мовний омбудсмен наголошує на необхідності використання спортсменами української мови під час публічних виступів на Олімпіаді-2024

НОК і Мінспорту розробили рекомендації для українських атлетів щодо контактів із російськими та білоруськими спортсменами на Олімпіаді-2024

Помер український футболіст і тренер Михайло Фоменко

Українці пробилися у фінал корпоративного чемпіонату світу з шахів

Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на дрони та протезування бійців - Кличко

Марта Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла до півфіналу турніру WTA в Німеччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА