17:03 01.12.2015

Порошенко підписав закон про запобігання впливу корупції на результати спортивних змагань

2 хв читати
Порошенко підписав закон про запобігання впливу корупції на результати спортивних змагань

Президент України Петро Порошенко підписав закон №743-VIII "Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень", ухвалений Верховною Радою України 3 грудня (законопроект №2243а).

Як повідомляється на офіційному сайті українського парламенту, закон було повернуто з підписом глави держави 1 грудня.

У законі визначено вимогу до проведення спортивних змагань за правилами чесної гри, поняття офіційних результатів змагань, встановлено заборону протиправного впливу на ці результати і характеристика корупційного впливу на них. Закон визначає суб'єкти протидії корупційним правопорушенням, їхні обов'язки і повноваження, заходи запобігання цим корупційним правопорушенням та усунення їх передумов.

Закон встановлює обов'язковість повідомлення про корупційні правопорушення та перевірки обставин корупційного впливу на результати змагань, вимоги, що стосуються захисту осіб, які надають допомогу у протидії корупції в сфері спорту.

Закон також визначає контролюючих суб'єктів, встановлює відповідальність за корупційний вплив і порушення зобов'язань для запобігання цьому впливу і заходів щодо усунення наслідків правопорушення.

Перехідні положення закону передбачають внесення змін до статті Кримінального кодексу і Кодексу про адміністративні правопорушення, пов'язані з відповідальністю за корупційні правопорушення, що впливають на результати спортивних змагань.

Зокрема, перехідні положення передбачають, що порушення заборони розміщення ставок на спорт зацікавленими сторонами офіційного спортивного змагання, в якому вони беруть участь, з одержанням за це неправомірної вигоди у розмірі не більше 20 мінімальних зарплат тягне штраф у 200-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією коштів, одержаних внаслідок правопорушення.

Ті ж самі дії, скоєні особою, яку протягом року вже зазнала адміністративного стягнення, тягне за собою штраф у 500-1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією отриманих коштів, і ця особа позбавляється права займати певні посади або займатися певною діяльністю строком на рік.

Вплив на результати офіційних спортивних змагань шляхом підкупу, примушення або вступу в змову щодо результатів офіційного спортивного змагання для отримання неправомірної вигоди для себе або третьої особи карається штрафом в 200-1000 неоподатковуваних мінімум доходів громадян або обмеженням волі на термін 1-3 роки, або позбавленням волі на строк до 3-х років зі спеціальною конфіскацією.

Законопроект був поданий заступником голови фракції "Блок Петра Порошенка" Андрієм Павелком і членом фракції "Батьківщина" Андрієм Кожем'якіним і зареєстрований у Верховній Раді 2 липня поточного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українці пробилися у фінал корпоративного чемпіонату світу з шахів

Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на дрони та протезування бійців - Кличко

Марта Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла до півфіналу турніру WTA в Німеччині

У Стародавній Олімпії запалили вогонь літніх Ігор у Парижі

У Парижа на випадок загрози безпеці є запасний план для церемонії відкриття Олімпіади - Макрон

Міжнародна федерація тенісу допустила спортсменів із РФ і Білорусі до участі в Олімпіаді

Україна вимагає усунути російських і білоруських борців від Олімпіади-2024 у Парижі

Мінспорту надало УАФ і ФК "Кривбас", "Дніпро-1", "Динамо Київ", "Оболонь", "Шахтар" статус критично важливих в особливий період

Мінветеранів розпочало реєстрацію на відбір до збірної України на "Ігри Нескорених" 2025 року в Канаді

НОК розробляє протокол поведінки українських спортсменів з атлетами з РФ на Олімпіаді-2024 у Парижі - Гутцайт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА