21:01 05.12.2017

МОК відсторонив збірну Росії від участі в Олімпіаді

3 хв читати
МОК відсторонив збірну Росії від участі в Олімпіаді

Російські спортсмени можуть взяти участь в зимових Олімпійських іграх в Пхьончхані, проте виступати вони повинні під нейтральним прапором, ухвалив виконком МОК

Виконком Міжнародного олімпійського комітету (МОК) дискваліфікував Олімпійський комітет Росії. В іграх в Пхьончхані в 2018 році допущені тільки "чисті" російські спортсмени, які виступатимуть під олімпійським прапором. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті МОК.

Спортсмени з Росії зможуть брати участь в зимових Іграх, які пройдуть в Пхьончхані (Південна Корея) з 9 по 25 лютого. Заборонена демонстрація будь-якої атрибутики країни, в тому числі російського прапора і написів "Росія". Спортсменам також заборонили виконувати національний гімн.

МОК в релізі окремо зазначає, що росіяни зможуть бути офіційно представлені як "Олімпійські спортсмени з Росії". "Вони зможуть виступати в формі з цією назвою і під олімпійським прапором. На церемонії буде звучати гімн Олімпіади", - йдеться в повідомленні.

Жодного чиновника з міністерства спорту Росії не акредитували на Олімпіаду. Окрім того, віце-президент Віталій Мутко, колишній міністр спорту, відсторонений від участі у всіх Олімпійських іграх в майбутньому. Таке ж рішення винесено щодо його екс-заступника Юрія Нагорних.

Колишній глава Олімпійського комітету, який займався організацією ігор в Сочі, Дмитро Чернишенко відсторонений від участі в Координаційному комітеті в Пекіні в 2022 році.

Глава Олімпійського комітету Росії Олександр Жуков відсторонений від участі в МОК.

Під час засідання виконкому в Лозанні були заслухані доповіді керівників двох комісій МОК. Одна з них, під керівництвом Дениса Освальда, займалася перевіркою допінг-проб російських спортсменів з Олімпіади-2014 в Сочі. Раніше, внаслідок роботи цієї комісії Росія втратила 11 нагород домашніх Ігор і втратила перше місце в медальному заліку: з 33 медалей у Росії залишилося 22 (10 золотих, 5 срібних і 7 бронзових).

Друга комісія під керівництвом Самуеля Шміда перевіряла інформацію про передбачуване втручання російської влади в роботу державної антидопінгової системи.

Інтереси Росії під час засідання виконкому МОК представляли президент Олімпійського комітету Росії (ОКР) Олександр Жуков, керівник Незалежної громадської антидопінгової комісії (НВАК) Віталій Смирнов і дворазова чемпіонка світу з фігурного катання Євгенія Медведєва.

Раніше Жуков заявляв, що російські спортсмени на зимових Іграх в Пхьончхані не стануть виступати під нейтральним прапором. "Позиція однозначна у всіх: росіяни під нейтральним прапором на Олімпійських іграх виступати не будуть. Вони виступатимуть за свою країну. Такий варіант навіть не розглядається", - говорив Жуков на початку листопада.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков до рішення МОК відмовлявся коментувати можливі варіанти участі російських спортсменів в Олімпіаді 2018 року.

У 2016 році глава незалежної комісії Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Річард Макларен опублікував доповідь про вживання допінгу російськими спортсменами, в тому числі під час Олімпійських ігор у Сочі.

Експерт дійшов висновку, що в Росії діяла система підміни допінг-проб, в якій брали участь співробітники Центру спортивної підготовки збірних команд, Мінспорту, російського антидопінгового агентства РУСАДА, Московської антидопінгової лабораторії, а також співробітники ФСБ.

У доповіді враховувалася інформація, отримана WADA від Григорія Родченкова, який очолював Московську антидопінгову лабораторію і виїхав з Росії в 2016 році. Зараз він живе в США і є інформатором WADA. Місце проживання Родченкова не розкривається, так як він знаходиться під захистом американської влади.

Слідчий комітет Росії звинуватив Родченкова в створенні хибних доказів для WADA.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська національна збірна завоювала рекордні 76 медалей на змаганнях United States Air Force Trials 2024 - Мінветеранів

Зеленський нагородив спортсменів, завдяки яким Україна вперше посіла найвище місце в загальнокомандному заліку на Дефлімпійських іграх

НОК закликає Федерацію гімнастики Німеччини не порушувати рекомендацій МОК щодо нейтралітету спортсменів із РФ і Білорусі

Поліція провела обшук у штаб-квартирі "Мілану"

Міжнародна федерація гімнастики допустила до змагань російських і білоруських спортсменів, які підтримують війну - НОК

Юні спортсмени проєкту Olympic Dreams отримали дзюдогі від Всеяпонської федерації дзюдо за участі посла Японії в Україні

Ярослава Магучих виграла срібну медаль зі стрибків у висоту на чемпіонаті світу з легкої атлетики у Глазго

Більшість українців не займається спортом, а 15,6% опитаних роблять це регулярно - опитування Мінспорту

Унаслідок повномасштабної війни загинули вже 443 українські спортсмени й тренери - Мінспорту

Форму для української олімпійської збірної на Олімпіаді в Парижі надасть польська компанія 4F - Гутцайт

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА