16:13 10.08.2023

Рада зробила віртуальні активи та цифровий контент об'єктами цивільного права

2 хв читати
Рада зробила віртуальні активи та цифровий контент об'єктами цивільного права

Верховна Рада ухвалила в цілому два законопроєкти, згідно з якими віртуальні активи і цифровий контент належать до об'єктів цивільного права і на них поширюються норми регулювання Цивільного кодексу України.

Згідно з інформацією на сайті парламенту, за відповідні законопроєкти №6447 і №6576 на пленарному засіданні 10 серпня віддано 271 і 277 голосів за необхідного мінімуму 226.

"До ухвалення законодавства системі не було зрозуміло, що таке "віртуальний актив". Тому ми працювали над тим, щоб зробити "віртуальні речі" такою ж сутністю, як, наприклад, мобільний телефон. І це вдалося. Тобто зараз у нас прописано, що таке "цифрова річ" і які ознаки вона має, яке правове регулювання до неї може застосовуватися", - прокоментував ухвалений закон заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков агентству "Інтерфакс-Україна".

Згідно з пояснювальною запискою до першого законопроєкту, запропоновано доповнити ст. ст. 177 і 179-1 Цивільного кодексу України поняттям "цифрові речі". До цифрових речей належать віртуальні активи, цифровий контент, облікові записи в онлайні, гроші та цінні папери, які існують винятково в цифровій формі.

Окрім визначення кола цифрових речей, у законопроєкті визначено основні постулати правового регулювання майнового обігу цифрових речей та закріплення можливості поширення положень щодо речей матеріального світу на цифрові речі.

Своєю чергою, згідно з євроінтеграційним законопроєктом №6576 визначається сфера цивільних правовідносин, виокремлюються суб'єктивні та об'єктивні критерії відповідності цифрового контенту (послуги) умовам укладеного договору, встановлюються правові наслідки ненадання цифрового контенту (послуги) за договором, а також невідповідності контенту (послуги). Крім того, визначаються підстави та правові наслідки відмови від договору, за яким надається цифровий контент (послуга).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА