18:41 14.11.2023

"Укртелеком" вітає кроки зі спрощення доступу до ККЕ, закликає врегулювати граничні тарифи за доступ до підземної інфраструктури

3 хв читати
"Укртелеком" вітає кроки зі спрощення доступу до ККЕ, закликає врегулювати граничні тарифи за доступ до підземної інфраструктури

"Укртелеком", найбільший оператор фіксованого зв’язку України, вітає рішення спростити доступ до кабельної каналізації електронних комунікаційних мереж (ККЕ) і закликає врегулювати також питання розміру граничних тарифів за доступ до інфраструктури.

"Укртелеком" повністю підтримує постанову НКЕК від 6 вересня 2023 року №342, зареєстровану в Мін'юсті минулого тижня. Як один з найбільших власників підземної інфраструктури телекомунікацій компанія разом з іншими операторами брала активну участь у роботі над підготовкою документа, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник генерального директора з корпоративних відносин АТ "Укртелеком" Іван Коломоєць.

"Нормативні документи, що регулюють правила доступу до ККЕ, були написані понад 10 років тому й давно вже не відповідали нинішнім реаліям. Усе дуже змінилося - технології надання послуг, ринкова ситуація, запити споживачів до операторів щодо якості послуг, також позиція держави щодо інтеграції до європейської спільноти. Відповідно, правила доступу операторів до такого обмеженого ресурсу, як підземна інфраструктура телекомунікацій, також давно потребували оновлень і вдосконалення", - сказав Коломоєць.

Він відзначив необхідність оновити низку інших, не менш важливих нормативних документів, зокрема граничні розміри тарифів за доступ до інфраструктури.

"Позиція "Укртелекому", на мій погляд, дуже зрозуміла й проста. Плата за користування складною підземною інфраструктурою кабельної каналізації не може бути у вісім разів меншою, ніж плата за підвішування кабелю на стовпі (360 грн v.s. 45 грн). Не можна застосовувати до послуг доступу до інфраструктури ККЕ тариф, який було встановлено ще 10 років тому", - сказав заступник генерального директора з корпоративних відносин АТ "Укртелеком".

Ухвалення постанови про спрощення доступу до ККЕ дасть змогу поліпшити якість надання послуги, підвищити попит на послуги ККЕ завдяки відмові від прокладання кабелю в повітрі, а також прискорить процес надання послуги завдяки зменшенню кількості непотрібних вимог, паперових документів, зазначив Коломоєць.

Серед позитивних перетворень він відзначив запровадження електронного обігу документів, особистого кабінету користувача.

"Від рішення виграють усі - і "Укртелеком", і замовники", - наголосив Коломоєць.

Під час підготовки документа регулятор й учасники робочої групи, які розробляли документ, орієнтувалися на практичний досвід операторів європейських країн. Орієнтувалися на вже перевірені практикою, встановлені правила, що працюють в ЄС, зазначив заступник генерального директора з корпоративних відносин АТ "Укртелеком".

"Громадські обговорення документа були дуже жвавими й місцями гарячими", - сказав Коломієць, зазначивши, що робота над документом тривала близько дев'яти місяців.

Як раніше повідомлялося, Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку (НКЕК), спростила доступ до кабельної каналізації електронних комунікаційних мереж. Регулятор зареєстрував у Міністерстві юстиції положення про кабельну каналізацію електронних комунікацій, затверджене постановою НКЕК 6 вересня 2023 року №342.

Документ урегульовує питання надання й отримання доступу до кабельної каналізації електронних комунікаційних мереж, а також їх надання й отримання в користування. Положення спрямоване на спрощення умов ведення діяльності або започаткування бізнесу у сфері електронних комунікацій, створення умов для розвитку інфраструктури електронних комунікаційних мереж.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА