21:52 14.11.2017

У Зімбабве почався військовий переворот

3 хв читати
У Зімбабве почався військовий переворот

У політичну кризу в Зімбабве, де вже 37 років править беззмінний лідер Роберт Мугабе, втрутилася армія, повідомляє Associated Press. На вулицях столиці країни Хараре з'явилися танки.

У Зімбабве останніми днями розгорнулася політична криза. Вона почалася після того, як Мугабе 6 листопада відправив у відставку першого віце-президента Еммерсона Мнангагва, який раніше вважався можливим наступником 93-річного глави держави і користувався підтримкою армії. За даними AP, Мнангагва був звинувачений у спробі державного перевороту. Зокрема, Мугабе запідозрив його в тому, що він намагається позбавити його влади за допомогою чаклунства. У свою чергу, The Times наводить версію, згідно з якою приводом для конфлікту стали розбіжності Мнангагви з дружиною президента, Грейс Мугабе. Колишній віце-президент був змушений залишити країну.

Слідом за Мнангагвою переслідуванням піддалися близько ста чиновників, звинувачених у його підтримці. Незабаром після цього зі зверненням до Мугабе виступив зімбабвійський головнокомандувач Костянтино Чівенга. Він звинуватив диктатора у політичних чистках у правлячій партії і пригрозив втрутитися в політичний конфлікт.

"Ми повинні нагадати тим, хто стоїть за нинішніми махінаціями, що коли мова заходить про захист революції, військові будуть готові втрутитися без коливань", - заявив Чівенга.

Зімбабвійський головнокомандувач пред'явив керівництву країни ультиматум, що містить чотири вимоги, повідомляє місцеве видання NewsDay. Чівенга зажадав припинити чистки в правлячій партії. Також Мугабе і його прихильники зобов'язані відмовитися від "дурних висловів" на адресу керівництва армії, засудити "контрреволюційні елементи" в керівництві країни і надати всім членам ZANU-PF рівні можливості для участі у позачерговому з'їзді.

Офіційної відповіді від Мугабе на це звернення не було. Однак із заявою виступило молодіжне крило правлячої партії ZANU-PF (Зімбабвійський африканський національний союз - Патріотичний фронт). Прихильники Мугабе заявили, що готові померти за свого лідера.

За словами очевидців, зараз в передмістях Хараре спостерігається рух військової техніки. Кореспондент AP нарахував три бронетранспортера з солдатами, що прямують до столиці. Очевидці публікують в Twitter відео, на якому видно вантажівки з військовими, що рухаються в районі столиці.

Агентство Bloomberg відзначає, що незважаючи на повідомлення про рух військової техніки, ситуація в Хараре залишається спокійною. Присутність військових в стратегічно важливих точках, в тому числі у будівлі національної телерадіокомпанії, не зафіксована.

Після появи повідомлень про появу танків на вулиці Хараре, на ситуацію відреагувала і сама правляча партія, передає Reuters. У заяві партії Чівенга звинувачується в "віроломний поведінці". У ZANU-PF підкреслили, що члени партії не піддадуться тиску з боку військових. Вимоги генерала Чівенга правляча партія назвала спробою зірвати "мир і стабільність" в країні.

Свою стурбованість ситуацією в Зімбабве вже висловило керівництво ПАР, повідомляє "Сіньхуа". У той же час, влада країни виключила можливість втручання в ситуацію в Зімбабве.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найгостріші питання українського боксу: Олімпійські ігри-2024, міжнародна діяльність, розвиток Українського боксу, корупція, вибори президента

Презентація комунікаційної платформи "Young Veterans Ukraine

21-22 березня відбудеться 16-й щорічний Київський Безпековий Форум

Презентація рішень для аграрної цифрової революції з точністю до рослини. Ультраточний захист рослин. Ультраточний захист рослин за допомогою ШІ: аграрна цифрова революція

Як впливає динаміка змін політичної та економічної ситуації в країні-агресорі на перебіг війни

Порошенко привіз морпіхам на Південь FPV-дрони і квадроцикли для евакуації поранених

Ліберальна податкова реформа як дієва альтернатива Національній стратегії доходів

Самозахист не злочин

Поліцейські Одещини затримали аферистів, які "продавали" в мережі дрони на потреби ЗСУ

20 років компанії "АВТО-РЕГІОН": підсумки, виклики, перспективи розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА