15:46 14.01.2021

Автор ДЕНИС СЕНЕКТУТОВ

До чого може призвести перегляд тарифів на розподіл газу?

3 хв читати
До чого може призвести перегляд тарифів на розподіл газу?

Денис Сенектутов, голова Асоціації газового ринку України

 

Останніми днями активно мусується тема можливого перегляду тарифів на розподіл газу. При всій цікавості ідеї для популістів, їх перегляд або скасування суперечить зобов’язанням України перед МВФ і може призвести до відміни сертифікації Оператора ГТС України Європейським енергетичним співтовариством.

16 та 30 грудня 2020 року НКРЕКП прийняла постанови, якими було затверджено тарифи операторів газорозподільних систем на 2021 рік. Затверджені Регулятором тарифи мали покривати повну собівартість послуг і стати початком поступового приведення газорозподільних мереж до діючих потреб споживачів.

В структурі затверджених НКРЕКП тарифів 40% коштів мали бути спрямовані на оплату праці співробітників газорозподільної галузі, ще 40% - на придбання газу на нормативні та виробничо-технологічні втрати/витрати природного газу та власні потреби, решта елементів витрат структури тарифу не перевищують 5% планової тарифної виручки. Серед них компенсація збитків попередніх періодів, операційні витрати, амортизаційні відрахування, встановлення та заміна лічильників населенню.

Втім, вже за два тижні після встановлення тарифів НКРЕКП, політичні сили почали просувати ідею  перегляду або скасування постанов, якими були встановлені обґрунтовані тарифи для операторів газорозподільних систем на 2021 рік. Такий можливий крок суперечить взятим Україною зобов’язанням перед Міжнародним валютним фондом.

Зокрема, в тексті Меморандуму з МВФ, що підписаний президентом Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, було зазначено, що «Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) приведе тарифи на розподіл до повного відшкодування витрат». Тому гіпотетичний перегляд або скасування прийнятих тарифів ставить під загрозу подальше співробітництво з МВФ і загрожує макроекономічній стабільності всієї економіки України.

 

Теоретична можливість повернення збиткових тарифів 2020 року для Операторів ГРМ несе загрозу функціонуванню і Оператора ГТС України. В них вартість технологічного газу встановлена на рівні 4 500 грн/тис куб м. Це більше, ніж в два рази менше поточної ринкової ціни газу. Наслідком цього стане тарифне розбалансування на рівні операторів ГРМ та негативно відобразиться на стабільній роботі Оператора ГТС.

Оператори ГРМ вже впродовж найближчих місяців будуть змушені користуватись послугою балансування Оператора ГТС. Одночасно, газорозподільні компанії не матимуть змоги розрахуватися за ці послуги, так як були позбавлені можливості закупити технологічний газ за ринковими цінами на вільному ринку.

Нагадаємо, що Секретаріат Енергетичного співтовариства у своєму листі на ім’я голови НКРЕКП Валерія Тарасюка зазначив, що зниження тарифів облгазів призведе до погіршення фінансового стану Оператора ГТС і його сертифікація проводилась за умови, що тарифи для Операторів ГРМ будуть встановлені на адекватному рівні.

Такий стан справ є неприпустимим, в умовах необхідності забезпечення Оператором ГТС надійності транзиту природного газу та забезпечення надійного газопостачання внутрішніх споживачів. Наслідками неплатежів буде нарощування боргів по всьому ланцюжку доставки газу. Уряду варто знайти способи підтримки вразливих верств населення через механізми надання монетизованих субсидій, а не вдаватися до антиринкових непослідовних дій, зумовлених сезонною кон’юнктурою ринку.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ВОЙЦІЦЬКА

ШІ в освіті: від наукової фантастики до революції в навчанні

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Приватизація протезних заводів в Україні – загроза руйнування стратегічно важливої сфери чи нові підходи

МИКОЛА ФІЛОНОВ

Про демократію, медіа і вибори

ІГОР ЖДАНОВ

Путін під танковими ударами росіян: як наступ російських добровольчих формувань вплине на режим

СУСАННА КАРАХАНЯН

Як придбати первинну нерухомість у 2024 році та не втратити гроші?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Дефіцит працівників за безробіття під 20%: або як подолати структурні диспропорції на ринку праці

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Санкційне майно на мільярди: як ФДМУ працює із цими активами?

ІГОР ПЕТРЕНКО

Роль міжнародних корпорацій у формуванні зовнішньої політики держав: уроки для України

АНДРІЙ ГРИЩУК

Фондовий ринок на максимумах: наскільки стабільні теперішні котирування?

ДМИТРО МАЛЯР

Енергетична Україна в Європі: довгий шлях чи швидкий успіх?

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА